Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 6. april 2000 kl 22.00 Flekke United

Flekke United (ttv)


NRK1 torsdag 6. april kl 22.00
Flekke United (6:14)

Pågangsmot i skolehverdagen

Mark (17) fra Kina får fysikalsk behandling ved Haugland rehabiliteringssenter mens han går på UWC. 12 år gammel ble han lam fra livet og ned etter en flyulykke. Over 50 passasjerer omkom. Mark var blant de heldig som overlevde, men legene spådde ham et liv i rullestol. Etter ulykken har målet i livet vært å bevise at legene tok feil...

Marks store forbilde er maratonløperen Ketil Moe, som døde før jul i fjor på Rigshospitalet i København. Ingen med den uhelbredelige sykdommen Cystisk fibrose har løpt flere maraton enn Ketil, som stod på for å bedre livskvaliteten for funksjonshemmede, blant annet i Kina. I fjor høst klarte han å få kinesiske myndigheter til å åpne Beijiing Maraton for funksjonshemmede.

Nå er det Ketils nære venn, Mark, som skal føre stafetten videre. Etter invitasjon fra dronning Sonja går han nå på UWC i Flekke. Mark har noe av den samme gnisten og humøret som Ketil hadde, og han vil derfor være en verdig representant til å føre et livsverk videre.

På United World College i Flekke finnes ingen \"normale\" dager. Ikke når man deler rom med fire medelever fra forskjellige nasjonaliteter. Da kan det være grobunn for spennende innsikt og viten, men også for konflikter. I kveld har danske Vicky (17) og norsk-samiske Aili (17) kosekveld på rommet. Med jenteprat og søtsaker kan de fleste problemer løses...

Om serien
Hvert år kommer det 200 elever fra hele verden til den lille bygda Flekke i Sogn og Fjordane for å gå på det toårige internasjonale colleget United World College, UWC. I en dokumentarserie i 14 deler følger vi sju elever gjennom et helt år i et tett og avsondret skolesamfunn. Vi møter Yasemin (16) fra Tyrkia, Fernando (17) fra Nicaragua, Saye (21) fra Liberia, Vicky (17) fra Danmark, Mark (17) fra Kina, Chris (21) fra Zimbabwe og Aili (17) fra Norge.

Skolemiljøet blir som en verden i miniatyr. Det blir en tøff tid der de skal leve opp til skolens høye idealer og harde pensum, og tilpasse seg medelever fra 83 forskjellige nasjoner. Hvordan blir det å dele rom med fire andre som har en helt annen kulturell og politisk bakgrunn enn en selv?

NRK1 torsdag kl 22.00

Billedtekst
1. Mark ble spådd et liv i rullestol etter en flyulykke i barndommen. Nå vil han bevise at legene tok feil. (Foto: Randi Helland).

2. Aili fra Finnmark løser i kveld romproblemer med jenteprat og søtsaker. (Foto: Randi Helland)

Egenprodusert dokumentarserie i 14 deler
Prosjektleder: Marit Bredesen, tlf. 23045377
Idé og opplegg: Randi Helland
Serieproducer: Cecilie Bugge
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123