Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. november 2007 kl 22.30 Safari

Kreativitet på kryss og tvers

Den franske billedkunstneren Phillippe Parreno er mest kjent for sitt filmportrett av Zinedine Zidane. (Foto: NRK)
Den franske billedkunstneren Phillippe Parreno er mest kjent for sitt filmportrett av Zinedine Zidane. (Foto: NRK)
I Safari – et reportasjemagasin om samtidskultur i Norge og verden – skal det handle om heftige samarbeidsprosjekter. Hva skjer når tre hippe østkystamerikanere strander på et nedlagt fiskemottak i Henningsvær? I London har Snøhetta-gründer Kjetil Thorsen bygd park-paviljong sammen med dansk-islandske Olafur Eliasson. Og i Paris blir det møte med mannen bak filmen om Zedine Zidan.

Hvordan gikk det da den norske Snøhetta-gründeren Kjetil Thorsen bygde en paviljong i Londons Kensington Gardens sammen med den internasjonale kunststjernen Olafur Eliasson?

Resultatet får du i Safari: The Serpentine Gallery Pavilion 2007. Den er det høyeste utkikkspunkt i hele Kensington Gardens og et landemerke siden den ble satt opp i høst.

Mobil-fri i Lofoten
Like ved Vågakallen – kjent formasjon på Lofotveggen – ligger Henningsvær. Dit kom tre hippe østkystamerikanere fra kunstnerkollektivet Dearraindrop, som startet i 2001 på Virginia Beach sør for New York City. Herfra reiste medlemmene til Henningsvær i Lofoten, hvor de tilbrakte flere uker i et nedlagt fiskemottak sist sommer. Bildene de laget der, er nå blitt til en utstilling som vises på Galleri GAD i Oslo.

Dearraindrop både bor og jobber sammen, og helt konkret maler de på de samme bildene. Hva skjer når en trio som dette blir isolert med dårlig mobildekning og lite folkeliv?

Samarbeid som kunstform
Den franske billedkunstneren Phillippe Parreno er mest kjent for sitt portrett av Zinedine Zidane, en film han laget sammen med skotten Douglas Gordon. Parreno har nærmest gjort det å samarbeide med andre kunstnere til en egen kunstform. I Safari møter vi Parreno i Paris.

I tillegg til disse samarbeidspartnerne treffer vi en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere akkurat nå. Om kort tid åpner Eline Mugaas en utstilling med fotografi og video i Bergen Kunsthall (fra 16. november).


Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Jeannette Platou
Prosjektleder: Jo Raknes
For ytterligere spørsmål: Vaktsjef Ales Ree i Safari, 913551803/23042493 eller ales.ree@nrk.no
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900