Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. november 2001 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

En kjeller full av barnekultur

Karin Kvisgaard samler på dukkeutstyr. Kjell Fuglehaug har besøkt dukkesamleren på Hamar (Foto: NRK)
Karin Kvisgaard samler på dukkeutstyr. Kjell Fuglehaug har besøkt dukkesamleren på Hamar (Foto: NRK)
Denne gangen er Kjell Fuglehaug blant annet på besøk hos Karin Kvisgaard på Hamar. Hun har flere rom i kjelleren fylt med dukker, dukkehus, dukkevogner og barneservise – med andre ord en kjeller full av barnekultur.

Samlingen speiler mye av det småjenter har vært opptatt med av leker de siste 100 årene.
- Det begynte med at jeg ikke fikk dukkevogn selv da jeg var liten. Det var ikke alle som hadde råd til slikt etter krigen, men jeg har alltid ønsket meg en dukkevogn, og derfor har jeg tatt godt igjen de siste 15 årene, sier Karin Kvisgaard.

I dag omfatter dukkevognsamlingen over 40 vogner, der de eldste er rundt 100 år gamle og verdt mellom tre og fire tusen kroner.

Rosemalt kiste
Blant antikvitetene i programmet har Ellen Ørnes tatt med seg en flott rosemalt kiste som visstnok skal ha vært fram og tilbake til Amerika tre ganger for over 100 år siden. Kisten bærer preg av å være godt brukt, men er likevel i god forfatning med lås og nøkkel og med to hemmelige rom. Den ble prissatt til rundt 20.000 kroner. Av innholdet i kisten kan nevnes gamle boksehansker og kunstløpskøyter, i tillegg til bunadsvest og bringekluter.

I kjøkkenkroken skal Gerd og Frode lage fylte auberginer, og Veslemøy og Sven framfører blant annet ”For Norge Kiempers Fødeland”, skrevet av Johan Nordahl Brun – en av de mest markante skikkelsene i ”Norske Selskab” i København. Nordahl Brun var opprinnelig fra Trondheim, men endte opp som sogneprest i Bergen.

Fylte auberginer
4 auberginer
1 liten løk
2 tomater
200 g malt kjøtt
evt. ost

Auberginene deles i to og kokes svakt møre i lettsaltet vann. De tas opp og fruktkjøttet skrapes forsiktig ut og blandes med et malte kjøttet, den hakkede løken og hakket tomat. Alt fylles forsiktig i auberginskallene og settes i en smurt, ildfast form. Dryppes med litt olivenolje og stekes rundt 20 minutter på 200 grader. Evt.legg på litt ost. Overdrysses med hakket persille før servering.

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Oler-Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Karin Kvisgaard samler på dukkeutstyr. Kjell Fuglehaug har besøkt dukkesamleren på Hamar (Foto: NRK)