Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. november 2006 kl 22.30 Migrapolis: Integrert som f...

Viktigheten av å være norsk

Sefany Mesfin er flyktning fra Eritrea som har slått seg ned på Jæren. Her med reporter Rajan Chelliah (Foto: Karl Erik Brøndbo, NRK)
Sefany Mesfin er flyktning fra Eritrea som har slått seg ned på Jæren. Her med reporter Rajan Chelliah (Foto: Karl Erik Brøndbo, NRK)
Sefany Mesfin var flyktning fra Eritrea, og ble plassert på Nærbø på Jæren av utlendighetsmyndighetene. – Jeg følte meg som et spedbarn da jeg kom til Norge. Alt skulle læres på nytt. Lære å snakke, lære å oppføre seg, lære "å gå", forteller Sefany.

Han har valgt å bli boende på Jæren, for i en storby blir man bare sett på som en av mange innvandrere. Sefany jobber hardt med å integrere seg. Han spiser lutefisk og holder 17. mai-taler. – Det har aldri vært så stille under en 17. mai-tale, forteller hans norske venn, Ole Johan Larsen. – Han sammenlignet det å være flyktning med det mange nordmenn opplevde under krigen, forteller han.

Nå har Sefany bodd i Norge i 20 år, og jobber som styrer i en barnehage. Han ser at han har forandret seg fordi han har ønsket å bli integrert. – Hadde jeg reist tilbake til Eritrea nå etter 20 år, tror jeg ikke folk hadde kjent meg igjen, sier han.

Fra Tyrkia til Tromsø
Tyrkiske Serdal Gelir har vært i Norge i bare ti måneder, og strever med å lære norsk. På Grünerløkka i Oslo fikk han jobb i en restaurant med bare tyrkiske ansatte. Nå vil han flytte til Tromsø for å lære norsk språk og kultur. Det er sårt for moren som nettopp har fått ham til Norge etter ti år i fengsel i hjemlandet.

– Min ordbok er min beste venn i Norge, sier Serdal. Han vil ikke snakke engelsk for å gjøre det lettere for seg selv. – Jeg vil lære norsk, finne meg en jobb og få mange venner i Tromsø, håper jeg. Han er ikke redd for mørketida i Tromsø. - Jeg har vært mange mørkere steder , sier han. Jeg tror jeg skal like meg.

Franskmann uten norsk
Det går helt fint å bo og jobbe i Norge som franskmann uten norsk språk. Nicholas Cronard har bodd her i fire og et halvt år. Han klarer seg med engelsk og fransk.

Nicholas har ikke forandret mye i livet sitt etter at han kom hit. Det er et eget fransk miljø i Oslo med restauranter, skoler og arbeidsplasser hvor man kan snakke fransk. Kameratene møtes på Pascal, og føler seg integrert så lenge de jobber, betaler skatt og viser respekt for loven og andres religion. Barna sender de på fransk skole i Oslo. Der er det passe blanding av norsk og fransk språk og kultur, mener de.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no