Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. juni 2013 kl 20.00 Den nordiske adel: Treschow og Bille

Den siste adel


Mille Marie Treschow bor på slottet Fritzøehus like utenfor Larvik. Som eier og direktør for virksomheten Treschow Fritzøe er Mille en av Norges mest velstående kvinner. Hun er også adelig, men kun i Danmark. Bakgrunnen for det får vi høre om i denne danske dokumentaren.

Da Norge fikk sin egen grunnlov i 1814, ble adelen utskrevet. Man fikk ikke engang lov til å beholde sine titler. I dag er adelen fullstendig avskaffet i Norge, men det dukker stadig opp flere etterkommere av den gamle adelen. De fleste har danske forfedre.

Dorte Bille Harding er også adelig, og tilhører en av de eldste adelsfamiliene i Danmark. Men i motsetning til Mille eier hun verken gull eller gods.

Adelsårbok
De to kvinnene bor i hvert sitt land og kjenner ikke til hverandre. Likevel har de en del til felles. Begge står i den danske Adelsårboken, de har danske og norske forfedre og er siste ledd i familiens adelige historie. For selv om begge kvinnene har gjort det godt, er det fortsatt kun menn i adelen som kan føre slekten videre.

Ikke anerkjent
Mille Marie Treschow forteller om sin adelsslekt, og hvordan det er å leve i Norge, hvor tittelen ikke anerkjennes.

Lars Bisgaard, redaktør for Adelsårboken, forteller om bokens opphav, bruk og verdi. Og Dorte Bille og hennes far Anders åpner seg om sin slekt og hvordan det er å tilhøre en adelsfamilie uten å arve noe annet enn gode historier.

Om dokumentarserien
I de norske landene er adelens privilegier for lengst avskaffet. Men adelen eksisterer fortsatt. I fire programmer setter dokumentarserien "Den nordiske adel" søkelyset på den moderne adelen. Det handler om familier og slekter som i dag dyrker et tett nettverk av forbindelser mellom hverandre og mellom Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Dansk dokumentarserie i 4 episoder (2012)
Originaltittel: Den nordiske adel
Produsert av: DK
Pressekontakt: Beatriz Rivera / 906 21 735
TV-seere bes kontakte Publikumsservice / 815 65 900