Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. juni 2004 kl 21.35 Villspor

Kriminell torsdag

Kurt Wallander (Rolf Lassgård) etterforsker en serie bestialske mord i
Kurt Wallander (Rolf Lassgård) etterforsker en serie bestialske mord i "Villspor". (Foto: Nils Bergendal, SVT
Sveriges favorittpoliti, Kurt Wallander inntar torsdagskveldene på NRK. Mange av Henning Mankells bøker er filmatisert, og i kveld sendes første episode av "Villspor". Her blir det vold, hat, hevn, misbruk og kjærlighet.

Henning Mankells bokserie om den skånske politietterforskeren Kurt Wallander hører til de aller mest populære i svensk litteraturhistorie. Bøkene har solgt i rundt ti millioner eksemplarer på 28 ulike språk. Flere av dem er filmatisert, alle med Rolf Lassgård i rollen som den overarbeidede, melankolske politihelten.

Bestialske mord
"Villspor" er en nifs, psykologisk thriller om en serie mord som rammer den fredelige småbyen Ystad. Kurt Wallanders mareritt begynner med at han blir vitne til at en ung, ukjent kvinne brenner seg til døde i en maisåker. Like etter blir en pensjonert justisminister funnet drept. Snart slår morderen til med flere bestialske drap.

Etterforskningen blir den mest kompliserte som Wallander noensinne har hatt ansvaret for. Hvilken forbindelse finnes mellom ofrene? Hvorfor skalperer morderen sine ofre? Og inngår den unge kvinnen i åkeren i mønsteret? Det blir en kamp mot tiden for Wallander og hans kolleger i deres fortvilte forsøk på å finne noe annet en villspor.

- "Villspor" er en historie om vold, hat, hevn og misbruk, men også om kjærlighet, har Mankell selv uttalt om boka, som kom ut i 1995 og som har blitt tildelt flere priser.

Engasjement
Henning Mankell lever dels i Sverige og dels i Mosambik, og det var da han kom tilbake fra Afrika at Kurt Wallander ble til. I 1991 utkom "Morder uten ansikt", der utgangspunktet var å skildre rasismen og fremmedfrykten i Sverige. Også i de senere bøkene danner Mankells sosiale og humanistiske engasjement en klangbunn.

Totalt har Mankell skrevet åtte bøker om Kurt Wallander, og noen flere blir det ikke.

Serien er sendt tidligere.

Svensk kriminalserie i tre deler etter Henning Mankells roman
Produksjon: SVT
Regi: Leif Magnusson
I hovedrollene: Rolf Lassgård, Henrik Persson, Siw Erixon, Lars Melin og Christer Fant
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99
LENKER
  • Les mer om Henning Mankell