Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 1. februar 2001 kl 22.35 Profil: Profil: Førimpresjonistene - les pompiers

Profil: Førimpresjonistene - les pompier

NRK2 torsdag 1. februar kl 22.35
Profil: Førimpresjonistene - les pompiers

Impresjonistenes erkefiender

Kveldens program handler om en gruppe glemte kunstnere på 1800-tallet. De ble kalt \"Les pompiers\" - de svulstige - og bildene deres dominerte salongene i datidens Paris. De var imidlertid sterkt i mot den nye kunsten, impresjonismen, og det er mye av grunnen til at de er gått i glemmeboken. Programmet har vunnet flere priser.

\"Les pompiers\" var det grandiose og svulstiges mestere. De var ekte akademikere, men kunstnere allikevel, og i atelierene ble det skapt store og dramatiske bildefortellinger av til dels eksentriske utøvere.

Kunstneren Cormon ble kalt \"gamle kneskål\" fordi han ofte malte forhistoriske gamle gubber. Cormon sendte modellene sine videre til Bonnat som, kledt i kjole og hvitt, malte de samme gubbene som medlemmer av Paris\' \"jet set\" på den tiden.

Gérome la siste hånd på bildet av det romerske amfiteatret mens han vaglet seg i et hønsehus. Detaille med sin samling av motiver med militært krimskrams ble den første kunstner på veggen til Musée de l\'Armée. Kollegaen Meissonier trodde selv at han var Napoleon.

Avantgarde-kunstnere har aldri tilgitt disse pompøse kunstnerne deres motstand mot impresjonistene og den nye kunsten, men nå er det kanskje på tide å bringe dem fram i lyset igjen, som for eksempel Salvador Dali ville ha ønsket.

NRK2 torsdag kl 22.35

Fransk dokumentar (1997)
Originaltittel: Le défilé des toiles
Av Gilles Brenta og Dominique Lolhé
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder (3 motiver)
\"Les pompiers\" malte svulstige og storslåtte malerier.