Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. juli 2004 kl 19.40 Født på solsiden

Forsømte oppgaver

Den nye godseieren Richard DeVere (Peter Bowles) inviterer Audrey fforbes-Hamilton (Penelope Keith) på middag.  (Foto: BBC Worldwide)
Den nye godseieren Richard DeVere (Peter Bowles) inviterer Audrey fforbes-Hamilton (Penelope Keith) på middag. (Foto: BBC Worldwide)
Det er klart Audrey må reagere når den nye eieren Richard DeVere ikke vet å utføre pliktene som følger med som innehaver av Grantleigh Manor. Samtidig innser hun at han slettes ikke er så håpløs og usympatisk som hun hadde trodd.

Skandalen er et faktum når søndagsgudstjenesten opprinner uten at den nyinnflyttede Richard DeVere ikke har vist seg i kirken. I kraft av å være eieren av Grantleigh Manor er han nemlig også formann i det lokale kirkerådet.

Audrey påtar seg å fortelle ham et par velvalgte i sakens anledning. Ikke overraskende har hun også et par andre ting på agendaen.

Rydd og vask
Da Audrey ringer på hovedhuset i Grantleigh Manor, åpner Richard kun iført pysjamas. I hånden holder han en kopp med pulverkaffe. "Slik levde man ikke i gode, gamle dager", tenker Audrey. Hun informerer ham om hans plikter i kirken, at han må rydde i innsjøen på eiendommen – i det hele tatt er det mye å ta fatt i.

Richard lover å rette opp, og han overrasker med å invitere henne på middag. Er det for å mykne Audreys nedlatende holdning, eller ligger det andre ting bak?

Om serien
Vi følger Audrey fforbes-Hamilton (Penelope Keith) i hennes bestrebelser for å opprettholde verdigheten når hun ser seg nødt til selge sitt kjære Grantleigh Manor. Kjøperen er den litt for lite dannede, men akk, så pengesterke Richard DeVere (Peter Bowles).

"Født på solsiden" slo i gjennom med et brak da serien kom på britiske skjermer i 1979. Kombinasjonen av kjente skuespillere og den britiske fascinasjonen for klassespørsmål og sosial status sikret serien imponerende høye seertall. Siste episode hadde hele 24 millioner seere, hvilket er det høyeste tallet noen sinne for et enkeltprogram på britisk fjernsyn.

"Født på solsiden" gikk også på NRK på begynnelsen av 1980-tallet, og vil garantert være et kjærkomment gjensyn for tilhengere av britisk, klassisk komedie.

Innkjøpt komedieserie fra BBC Worldwide.
Produksjonsår: 1979
Originaltittel: To the Manor Born: Rythms of the Earth
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79),

I de viktigste rollene:
Penelope Keith (Audrey fforbes-Hamilton), Peter Bowles (Richard DeVere), Angela Thorne (Marjorie Frobisher), John Rudling (Brabinger), Daphne Heard (Mrs Polouvicka), Micheal Bilton (Ned), Gerald Sim (Rector).