Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 9. august 2008 kl 20.05 Kunstens sprengkraft: Rembrandt

Et fragment av Hollands historie

Den britiske kunsthistorikeren Simon Schama (Foto: BBC)
Den britiske kunsthistorikeren Simon Schama (Foto: BBC)
Rembrandts "Batavernes edsavleggelse under Claudius Civillis" er et maleri som er beruset av egen villskap. Det mener kunsthistorikeren Simon Schama, som også påpeker at ingen med sikkerhet kan si hva bildet forestiller. Det er nemlig bare en femtedel som overlevde kunstnerens egen omgang med kniven.

Maleriet ble bestilt som et bilde på den legendariske historien om hvordan den hollandske nasjonen ble til. Det folk fikk var Rembrandts egen versjon av historien: heslighet, deformitet og barbari – en gjeng med kaklende lømler, løktyggere og blodtørstige opprørere. Maleriet er revet og knivstukket, lik krigere på slagmarken.

Selv om det betydde konkurs for Rembrandt, sa han: "Dette er deres kjøtt og blod, sterkt og ærlig, det er deres barbariske forfedre. De gjorde dere hollandske."

Rembrandt
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) ble født i en familie med møllere i Leiden. Som 14-åring forlot han universitetet for å bli kunstner. Tidlig i livet malte han portretter av Amsterdams velhavende borgere. Men Rembrandt var ikke redd for å gå nye veier, og dette gjorde at han etter hvert gikk fra å være et navn på alles lepper til å bli en person i utkanten av byens kunstverden. Han ble også kritisert av sine kolleger.

Om serien
Serien "Kunstens sprengkraft" handler ikke om det som henger på veggen. Derimot handler den om kunstens lidenskap og kraft. Den britiske populærhistorikeren Simon Schama inviterer seerne med på en reise i kunstens verden.

Schama tar for seg kunstnere fra forskjellige tidsepoker, og har valgt ett verk av den aktuelle kunstneren som både har lidenskap og kraft i seg. Kunstnerne vi møter i de åtte programmene er Caravaggio, Bernini, Rembrandt, David, Turner, Van Gogh, Picasso og Rothko.

Simon Schama
Simon Michael Schama er født i 1945, og er professor i historie og kunsthistorie. I tillegg til flere skriftlige utgivelser, er han mest kjent i tv-sammenheng for BBC-serien "A History ogf Britain" i 15 deler. Han har også vært kulturkritiker i The New Yorker.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar
Produsert av BBC
Originaltittel: "Simon Schama’s Power of Art"
Programleder: Simon Schama
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23 / 930 96 112
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no