Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. november 2003 kl 23.10 Utsyn: Et steinkast unna

Et steinkast fra døden

Norsk dokumentar om unge Kefah – som her skal begraves – og kameratene Ibrahim (t.h.) og Rami (i midten). (Foto: Musa Al-Sha'er, Zulu Film Norway A/S)
Norsk dokumentar om unge Kefah – som her skal begraves – og kameratene Ibrahim (t.h.) og Rami (i midten). (Foto: Musa Al-Sha'er, Zulu Film Norway A/S)
I en prisbelønt norsk dokumentarfilm følger vi tre 13 år gamle palestinske gutters hverdagsliv under israelsk okkupasjon. I løpet av oppvekstårene i flyktningleiren Dheisheh på Vestbredden like utenfor Betlehem er det meste i guttenes liv snudd på hodet: Det unormale er blitt det normale.

"Et steinkast unna" med regi av Line Halvorsen er produsert av Zulu Film og belønnet med
Amandaprisen i klassen for dokumentar ved Filmfestivalen i Haugesund 2003. Likeledes vant den prisen for beste dokumentar ved Kortfilmfestivalen i Grimstad 2003.

Skjebnedagen
Kefah, Ibrahim og Rami fra flyktningdeleieren Dheisheh er vant til at stridsvognene ruller gjennom gatene. De kaster stein mot de israelske soldatene. Så langt har de tre berget livet.

Da skjer det grusomme at Kefah blir skutt og drept av soldatene. For kameratflokken er dette en traumatisk opplevelse.

De slutter ikke å kaste stein av den grunn. I stedet gror hatet mot den israelske okkupasjonsmakten enda sterkere.

Inn i nyhetene
Line Halvorsen har bodd et år i Betlehem og laget "Et steinkast unna". Filmen er politisk høyaktuell og gir et unikt innblikk i en verden de fleste av oss bare kjenner fra korte nyhetssaker.

Med filmen tar hun seerne med inn i nyhetene. Nyhetsbulletinen om gutten Kefahs død ville ellers bare vært én i strømmen av liknende meldinger vi har mottatt. Det ville ha vært bare enda en i den uendelige rekken av absurde og tragiske skjebner vi hører om fra Palestina, om nok en gutt som lekte med livet for å protestere mot den israelske okkupasjonen.

Det unormale er blitt det normale også for oss.

Unge identiteter
I filmen forteller guttene sin egen historie. Vi får innsikt i deres liv og tanker på en måte
vi aldri får i tv-nyhetene.

Til tross for sin unge alder har guttene allerede mistet flere av sine jevnaldrede venner. Hør selv om hvordan de ser på framtiden, og om hvordan forholdene under okkupasjonen påvirker den oppvoksende generasjon i Palestina.

Innkjøpt norsk program
Regi: Line Halvorsen
Produksjon: Zulu Film Norway A/S
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57