Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. september 2006 kl 22.00 Fakta på lørdag: Med småfly i krigssonen

På vingene over Kabul

Over Afghanistans høye fjell med en
Over Afghanistans høye fjell med en "Donald Duck" Piper-Colt.
Det begynner med noe den danske kunstneren og flypiloten Simone Aaberg Kaerns leser i morgenavisen: At 16 år gamle Farial i Afghanistan drømmer om å bli pilot. Hun gjør seg ferdig med morgenkaffen, skaffer seg en flymaskin, reiser 600 mil til Kabul og oppsøker Farial for å oppfylle jentas ønske.

Som kunstner har Simone alltid vært fascinert av kvinnelige veteranpiloter. Disse forgjengerne innen kunsten å fly utfordret henne til selv å bli pilot. Nå håper hun Farial skal følge henne.

Før vi legger ut med Simone på hennes lange ferd, kan det være verd å stoppe opp ved et par uttalelser hun kommer med i programmet: - Alt ser annerledes ut her oppe fra, det blir lettere å ta seg fram i livet når du ser det hele i et litt større bilde.

- I og med 9/11 ble himmelrommet okkupert, og det er vår jobb å gjøre det åpent og fritt igjen.

"Donald Duck" Piper-Colt
På vei til Afghanistan besøker Simone en jagerflyskvadron i Tyrkia med kvinnelige piloter som blant annet gir henne gode råd om hvordan hun skal forholde seg når hun flyr i krigssoner.

I tillegg til urolighetene som venter på henne i Afghanistan, har Simone allerede nok av andre problemer. Flyet hennes, en 40 år gammel "Donald Duck" Piper-Colt overtrukket med kanvas, har drivstoff bare til tre timer på full tank. Og ifølge flymanualen vil det aldri klare å komme opp i stor nok høyde til å krysse fjellene i Afghanistan. Bosnia og Iran nekter henne tillatelse til overflyging. Pentagon melder at Afghanistan er erklært krigssone og stengt for private flyginger for fornøyelsens skyld.

Tyngdekraft og autoriteter
Etter 50 timer i lufta og etter å ha utfordret enhver militær autoritet hun møter på veien, flyr Simone ulovlig inn i Afghanistan. Det er den 34. landingen på veien, og hun når Kabul og oppsøker Fardal.

Simone lykkes i å gi Fardals drøm luft under vingene, men støter også mot en tusenårig afghansk tradisjon med klanstyrt familieleiv.

Kanadisk dokumenter (2005)
Originaltittel: Smiling in the Warzone
Produsert av: Films Transit
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900