Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. mars 1999 kl 20.45 Seks ganger sex: Foreldrenes dilemma

Seks ganger sex: Foreldrenes dilemma (tt


NRK1 søndag 14. mars kl 20.45
Seks ganger sex: (4:6) Foreldrenes dilemma

Hvem skal være barnevakt?
I kveldens episode i den britiske serien om kjønnskampen i dyreriket dreier det seg om hvem som skal se etter de små. Både mor og far prøver så godt de kan å lure seg unna jobben med å ta seg av avkommet.
I dyreriket er hovedregelen at alle streber etter å skaffe seg så mange etterkommere som mulig, mens de skygger unna foreldreansvaret. Men et albatrosspar bruker to år på å få fram en eneste unge. Hver av foreldrene tilbakelegger enorme distanser når de krysser Sørishavet for å skaffe nok mat. Den krevende ungen tvinger foreldrene til å holde sammen. Hos albatross kan parene holde sammen i opptil 40 år. Men monogame forhold er unntaket heller enn regelen i dyreriket. Og hos de fleste arter vil både mor og far gjøre hva de kan for å slippe å ta seg av ungene de har satt til verden.

Harde realiteter
Mest tydelig ser vi kanskje dette hos fisk. Når eggene er lagt, overlater moren dem til seg selv. Av mange millioner egg vil alltid noen klare seg. Havhester produserer færre egg, og her er det hannen som tar seg av avkommet.
Hos fuglene danner tilsynelatende 90 prosent monogame parforhold. Men samtidig har mange hemmelige forhold på si. For eksempel er hannen hos svarthvit fluesnapper bigamist. Han etablerer seg først på et sted med kone og barn, for så å snike seg ut for å treffe elskerinnen. Men når elskerinnen har lagt egg, drar han tilbake til kona for å hjelpe henne.
Hos pungmeis har hunnen utviklet en egen teknikk for å få far til å sitte barnevakt. Hun dekker til eggene slik at hannen må gjette seg til om han er faren. Når hun har lagt alle eggene, fjerner hun det som har dekket dem, forlater redet og overlater til far å være mor.

Pattedyrene
Hos pattedyrene er det vanligvis hunnen som tar seg av ungene fordi hun produserer melk. Hannen bruker vanligvis all sin tid på å gjøre kur til \"damene\". Men det finnes unntak. Hos sibethyenene er det hannen som er barnevakt. Men det er bare fordi at ved å se etter avkommet mens hunnen er ute for å skaffe seg mat, øker deres sjanser for å overleve.
Aper og sjimpanser har kommet fram til et kompromiss. Lederhannene er typiske krigere med et harem rundt seg. Hunnene er tilfreds med å ha en lederhann på deling fordi han beskytter dem og gjør dem i stand til å oppfostre ungene sine i fred.
NRK1 søndag kl 20.45

Bilder (via Scanpix, Data-tv/Internett)
1. En albatrossunge tigger om mat. (Foto: Martha Holmes/BBC)
2. Hos sibethyenene er det hannen som er barnevakt. (Foto: A. Anderson)
3. En svarthvit fluesnapper-mor har det travelt med å skaffe mat til ungene. (Foto. A. Anderson)

Britisk naturserie
Originaltittel: Battle of the Sexes - In the Animal World
Produsert av BBC i samarbeid med NRK
Produsent: Hilary Jeffkins
Norske kommentarer: Hans Chr. Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41