Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. oktober 2011 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

Omstridt havbunn


Dagens oppdagelsesreisende dykker ned i havet med avansert videoutstyr. Dyphavene er mindre utforsket enn månen, og 2500 meter under overflaten lever dyr og fisker som de færreste har sett.

Havet utenfor Røst i Lofoten er et viktig oppvekstområde for fisk, og et område med flere rike korallrev. Her har oljenæringen håp om å finne olje for flere hundre milliarder kroner. Men oljeboring i nord er omstridt, og mens politikerne er i tenkeboksen, har forskere fått i oppdrag å kartlegge havbunnen i detalj.

Programleder Ingrid L. Olderbakk er med på forskningsfartøyet G.O. Sars’ høsttokt i området som politikerne kaller Nordland 6.

Finale for grottedykkerne
Denne høsten har Ut i Naturen også fulgt dykkerne som utforsker Jarbrugrotta i Nordland. Målet deres er å strekke dykkerlinen tvers gjennom den kilometerlange grotta. Underveis i den krevende og risikofylte ekspedisjonen har de støtt på hindringer, men de har ennå ikke gitt opp håpet. I kveld får vi se om de når målet.

Et ekstra innslag i kveldens sending viser noen sjarmerende delfiner som bokstavelig talt dukket opp i Hustadvika i Møre og Romsdal.


Egenproduksjon
Programleder, Ingrid L. Olderbakk, Olderbakk@nrk.no tlf: 91613637
Redaktør Terje Dale
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, info@nrk.no, tlf: 815 65 900