Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 31. august 2009 kl 20.10 Konspirasjon og terror

Skyldig eller ikke?

Konspirasjon og terror (2): 
 Vrakrester av Pan Am Flight 103 etter det styrtet i den lille byen Lockerbie i Scotland 22 desember 1988. (Foto: Tom Stoddart/Getty Images)
Konspirasjon og terror (2): Vrakrester av Pan Am Flight 103 etter det styrtet i den lille byen Lockerbie i Scotland 22 desember 1988. (Foto: Tom Stoddart/Getty Images)
I desember 1988 blir 270 mennesker drept i det som regnes som det verste terrorangrepet på britisk jord, i den såkalte Lockerbie-bombingen. En libysk etterretningsoffiser blir funnet skyldig i massedrap og i august i år løslates mannen som hele tiden har hevdet sin uskyld.

21 år etter Lockerbie-bombingen har saken fått nytt fokus i media fordi mannen som ble dømt, settes fri fordi han er uhelbredelig syk. Spørsmålet om en ny rettssak har likevel vært diskutert i lang tid før dette. Flere parter betviler at retten den gang la fram hele historien om Pan Am Flight 103s siste reise.

Nettverk av beskyldninger
Vi følger kjeden av beviser som ble brukt i etterforskningen fra Midtøsten, via Europa til Nord-Amerika, og det er et flokete nettverk av påstander og beskyldninger som nøstes opp.

En bevistråd ligger i en mystisk telefonoppringning som den amerikanske Ambassaden i Helsinki mottok to uker før flyet krasjet. Et annet bevis belyses når vi får se et sjeldent intervju med lederen av en palestinsk ekstremistgruppe som fortsatt benekter anklagene de var utsatt for etter bombingen. Mest oppsiktsvekkende er kanskje teorien om at bomben var plantet i flyet under en topphemmelig narko-operasjon, godkjent og fulgt opp av CIA.

Plantet bombe?
Det er antatt at motivet for Lockerbie-bombingen var hevn for et amerikansk angrep på Tripoli i 1986 der datteren til statsleder Gaddafi døde. Libya påtok seg ansvaret for ulykken, men fra flere hold hevdes det at bevisene i saken var plantet. Kan det stemme at USA konstruerte en libysk hemmelig agent som tilsynelatende stod bak bombingen av flyet?

FBIs etterforsker avviser dette kategorisk, og lover at noe slikt aldri kan ha skjedd. Likevel er det mye som tyder på at den fulle sannheten om bombingen av Lockerbie ikke har kommet fram.

Om serien
I kjølvannet av store, globale ulykker spekuleres det ofte i hva som egentlig skjedde. Med utgangspunkt i tre kjente terroraksjoner gransker denne serien konspirasjonsteorier med åpent blikk. Vi får innblikk i angrepet på World Trade Center 9.september 2001, Lockerbie-bombingen i 1988 og bombeangrepet i London, 7.juli 2005.

Britisk dokumentarserie i tre deler (2008)
Produsert av BBC Worldwide
Original tittel: The Conspiracy Files
Produsent: Guy Smith
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen 23 04 40 79 / 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no