Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. august 2000 kl 20.30 Min hage

Min hage (ttv)


NRK1 torsdag 10. august kl 20.30
Min hage (8:9)

Inderøya og Trondheimsfjorden

\"Her ser eg fagre fjord og bygder\", skrev Aasmund Vinje da han skuet over Inderøya og Trondheimsfjorden. Midt i dette vakre bildet møter vi Hild Anne Aas. I furuskogen med et yrende fugleliv har hun skapt en vandringshage hvor sammenplantningene oppleves som rom med gulv, vegger og tak.

Estetikkens mester
Sammenplantningene er et bilde som endrer seg i \"sakte kino\" fra mai til september - med en meget bevisst regissør og scenograf. Hild Anne velger ut planter til sammenplantningene ut fra hvem som skal inneha den visuelle hovedrollen til ulike tidspunkter. Hun er estetikkens mester. På en vandring fra forsiden av huset finner vi planter med ulike grønnfargenyanser og bladformasjoner som trives i skyggen. Bak huset er det et fargesprakende samspill av planter. Med en scenografs sikre blikk er det skapt sitteplasser som gjør at hagen kan oppleves på ulike tider av døgnet - fra benken i kveldssol til sitteplassen i veksthuset som kan gi ly for det trønderske sommerværet.

Kunnskap
Som formingslærer har Hild Anne Aas en god ballast for sine estetiske valg. I tillegg er hun opptatt av å skaffe seg inngående kunnskap om alle plantene hun har i hagen. Norske hagetidsskrifter, \"BBC Gardeners World\" og \"Garden Ideas and Outdoor Living\" er fast lektyre. I tillegg er hun en ivrig internettbruker, og får tilsendt frø fra sine nettvenner.

Hageekskursjoner, både i Norge og i utlandet, i regi av ulike hageforeninger er også en del av hennes bevisste kompetanseoppbygging. Latinnavnene kommer som perler på en snor, og krav til lys, jordsmonnet og klima er basiskunnskap. Med bondeblod i årene trives hun med å lage jord, så kompostbingene viser hun fram med stolthet.

Furuskog, fugler og maur
Med 47 store furutrær får hagen en ekstra dimensjon. I \"hagetaket\" hekker blant annet ringdue, fluesnapper og gråtrost. Mauren har sine faste stier i hagen, og til tider regner det furunåler. Alt levende i Hild Annes hage er en del av det store kretsløpet. - Jeg kan ikke hugge ned de store furutrærne. De har vært her lenge før min tid, og de vil være her lenge etter min tid, sier hun med ettertrykk.

NRK1 torsdag kl 20.30

Bilde
Bli med Hild Anne Aas på vandring i hagen, hvor hun er både regissør og scenograf og spiller på lag med lysmesteren, naturen og det trønderske været.

Produsert av Skuggsjå A/S
Ved Kjell M. Derås og Aina Bye
Pressekontakt Anne-Marie Astad, tlf: 23 04 98 41