Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. januar 1999 kl 21.40 Khat - til hverdag og fest

Dokumentar: Khat - til hverdag og fest (

NRK1 torsdag 14. januar kl 21.40
Dokumentar: Khat - til hverdag og fest

Yemens kontroversielle narkotika
Det er ti år siden khat ble forbudt som narkotisk stoff i Norge. Men i Yemen i sørvest Asia er khat-rusen en viktig del av en gammel tradisjon og en selvfølge i arbeids- og selskapsliv. Khat er forlengst kommet til Vesten, og mange mener det er en alvorlig trussel både mot økonomi og helse.
Dokumentaren fokuserer på den kontroversielle khatplanten og dens innflytelse på folkene i Yemen. Planten er forbudt i mange land, der den dessuten topper listen over narkotiske stoffer.
Vi får et tilbakeblikk i plantens historie fra dens opprinnelse i Yemen og deler av Somalia, Kenya og Etiopia i det 13. århundre til dagens nye markeder i Europa.
Søkelyset rettes også mot plantens sosiale og kulturelle betydning i samfunnet. Khat spiller en tradisjonsrik rolle i sosiale sammenhenger som i brylluper og såkalte khatselskaper. I dag er 80 prosent av befolkningen i Yemen avhengig av khat. Her er tygging av planten er like utbredt som kaffedrikking hos oss.

Statussymbol
Alle, utenom de aller fattigste, tygger planten for å få en mer harmonisk tilværelse. Den tygges av både kvinner, menn og barn. Mange bruker over halvparten av sin årsinntekt på khat, som blir betraktet som et statussymbol. Folk blir dømt etter kvaliteten og prisen på planten de tygger. Mange kan klare seg uten mat i flere dager, men ikke en eneste dag uten khat. Noen menn sulter seg selv og familien for å skaffe penger til det narkotiske stoffet.
Sentralstimulerende
Khat inneholder de sentralstimulerende stoffene cathinon og cathin. Bladene gir en mild narkotisk rus når den tygges i store mengder som i rå salat. En brukerdose er på 250 gram.
Planten må distribueres raskt til markedene, fordi virkningen av stoffet forsvinner fra fire til ti dager etter at det er høstet, avhengig av temperatur og lagringsplass.

Kontroversiell
Planten er kontroversiell innen Islam. I Koranen blir det ettertrykkelig slått fast at man ikke skal drikke alkohol eller bruke annen berusende middel. Derfor er khat forbudt i muslimske land som Saudia Arabia, Egypt og Somalia.
Den eksplosive utbredelsen av khat med over 13 millioner brukere på verdensbasis i over 19 land har satt fart i arbeidet med å få klarhet i den mystikk som omgir den gamle planten. Lengre tids bruk kan medføre sløvhet, hallusinasjoner og psykoser, men det er liten viten om de skadelige virkningene av khat.

Viktig inntektskilde
I løpet av årene er den årlige avlingen av khat blitt en av Yemens største inntektskilder. Den erstatter inntektstapet av en døende kaffeindustri. Derfor er myndighetene i Yemen lite villig til å gjøre noe med landets uvanlige jordbruk og det stadig økende misbruket blant befolkningen.

Forbudt i Norge
Khat ble forbudt i Norge i 1989. Men det smugles store mengder av det narkotiske stoffet til landet. I første halvår i fjor ble det beslaglagt nærmere to tonn khat. Det er over dobbelt så mye som samme periode i 1997.
Politiinspektør Anne Kroken ved Stavanger politidistrikt tok i august i fjor til orde for å legalisere khat og fjerne stoffet fra narkotikalisten. Hun mener at planten bør få samme status i Norden som i resten av Europa, hvor den blir oppfattet som en lovlig grønnsak.
NRK1 torsdag kl 21.40

Britisk dokumentar fra Equilibrium Films
Norsk kommentar: Bjørn Ola Bjørntoft
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123