Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 2. august 2003 kl 20.10 Profil: Profil: Billie Holiday

En stor stemme, men fordømt av livet

Billie Holiday er en av jazzens store ikoner. Hun døde ulykkelig og rus-avhengig på et sykehus i 1959,  bare 44 år gammel.
Billie Holiday er en av jazzens store ikoner. Hun døde ulykkelig og rus-avhengig på et sykehus i 1959, bare 44 år gammel.
Billie Holiday er en av jazzens store ikoner, men i dag er hun minst like kjent for sitt stormfylte liv som for sin fantastiske stemme. Ved hjelp av intervjuer med mennesker som kjente henne, og sjeldne arkivopptak fra hennes opptredener får vi en sjelfull og rørende fortelling om legenden Billie Holiday, "the Lady who sings the Blues".

Billie Holiday ble født i 1915, og ble tidlig introdusert til livets groteske sider. Hun vokste opp hos venner og slektninger, og en kveld hun sovnet på oldemorens fang våknet hun neste morgen i armkroken til en død kvinne. Hun ble sendt på en internatskole for fargede piker hvor hun en natt ble låst inne på et rom med en død pike. Som 11-åring ble hun voldtatt av en nabo, og da hun var 14, livnærte hun seg i Harlem som prostituert.

Men til tross for at sex, alkohol og marihuana var sentrum i hennes sosiale liv, oppdaget Billie Holiday jazzen. Hun hørte på plater med Louis Armstrong på bordellet der hun arbeidet. Etter hvert begynte hun å opptre på nattklubber i nabolaget, og hun ble snart lagt merke til som noe nytt og originalt. Hun ga ut sin første plate som 18-åring, og da hun var 23, hadde hun opptrådt med størrelser som Duke Ellington, Count Basie og Artie Shaw.

Caféstrøket på Manhattan førte et strengt raseskille. Det fikk Billie Holiday merke. Det var for øvrig her hun første gang framførte "Strange Fruit". Omtrent på samme tid giftet hun seg med dop-selgeren Jimmy Monroe, og etter hvert som misbruket av opium og heroin økte, gikk det ikke særlig bra for Billie. Etter et fengselsopphold gled hun helt over i en ond sirkel av voldelige bekjentskaper og rus-avhengighet. Hun døde på et sykehus 10. juli 1959.

Billie Holidays stemme var unik, helt ulik alle andre. Men hvor gikk hun feil i livet? Eller var hun et tragisk offer, uheldig i livet og kjærligheten og hjelpeløs overfor skjebnens grusomme innfall? Filmen gir et godt og innsiktsfullt portrett av denne unike kunstneren og hennes dramatiske liv.

Britisk produksjon fra 2001
Originaltittel: "Billie Holiday – Sensational Lady"
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83