Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 7. desember 2000 kl 22.00 En ny begynnelse - Koreas vei til fred

En ny begynnelse - Koreas vei til fred

NRK1 torsdag 7. desember kl 22.00
En ny begynnelse - Koreas vei til fred

Kampen for demokrati

Kveldens film retter søkelyset mot de store forandringer som har funnet sted i det siste på den koreanske halvøya, fra det historiske toppmøtet mellom Sør- og Nord-Korea til gjenforeningen av familier som er blitt skilte på grunn av 50 års fiendskap mellom de to statene.

Mannen som har bidratt sterkt til dette, er årets fredsprisvinner og Sør-Koreas president Kim Dae Jung, også kalt Sør-Koreas Nelson Mandela. Han mottar prisen i Oslo Rådhus den 10. desember.

Dokumentaren viser hans utrettelige og modige kamp for demokrati i et land hvor tyranner og militære kuppmakere lenge regjerte, og hvor respekt for menneskerettigheter ikke ble tolerert.

Torturert
Som opposisjonspolitiker ble Kim Dae Jung arrestert og torturert for sine meninger. Han lot seg imidlertid ikke skremme av trusler mot eget liv, fengselsopphold og lange perioder i eksil. Men det var da han ble valgt til president i Sør-Korea i 1997, at han endelige øynet håp om en slutt på det åpne fiendskapet mellom koreanerne i sør og nord.

Gjennom sin \"solskinnspolitikk\" og det historiske besøket i Nord-Korea har han åpenbart redusert spenningen mellom de to koreanske land.

Kim Dae Jung har også engasjert seg i kampen for demokrati i Burma og mot undertrykkelse i Øst-Timor.

NRK1 torsdag kl 22.00

Koreansk produksjon
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no