Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. oktober 2012 kl 21.30 Brennpunkt: Fortielsen

Avslørende rapport


11.juni 1972 styrter en militær Twin Otter med 17 personer om bord. Alle dør. Havarirapporten blir stemplet som fortrolig.

Først etter 33 år får de etterlatte vite årsaken: Piloten var full. Det var godt kjent i forsvaret at piloten var alkoholiker. Hvorfor fikk han fly likevel?

Hemmeligstemplet rapport
Dette er bare en av avsløringene i rapporten som i mange år har vært undratt offentligheten. Produsentene av filmen kaller ulykken en omfattende dekkoperasjon for å skjerme ledelsen i Luftforsvaret. En dekkoperasjon de mener Forsvarsdepartementet var med på å godkjenne.

Mangler svar
Vi får møte Per Tore Kristensen som jobbet i forsvarets hemmelige tjenester. Han mistet kone og barn i ulykken. Han er en av de etterlatte som etter 33 år klarte å få fakta på bordet. Men da han søkte svar ville heller ikke norsk rettsvesen ta et oppgjør med fortiden. De etterlatte føler de må bære byrdene alene.

Filmen er laget av tidligere NRK journalist Rønning Tollefsen og fotograf Jørn Berger Nyvold.

I tillegg til pårørende forteller en tidligere forsvarssjef og andre ansatte i forsvaret om hvordan de opplevde prosessen før og etter ulykken, samt avsløringene fra rapporten.

Om programmet
Brennpunkt er NRKs ledende program for undersøkende journalistikk på fjernsyn. Det
avslørende og samfunnskritiske dokumentarprogrammet har vunnet en rekke priser og utmerkelser, både norske så vel som utenlandske.

Egenproduksjon 2012.
Prosjektleder NRK, Odd Isungset.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 146 53.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.