Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 30. april 2008 kl 21.25 Er tv skadelig for barn?

En verden tom for skjermer…

En engelsk andreklasse i barneskolen får ikke bruke pc eller  tv. Hvordan går det? (Foto: BBC)
En engelsk andreklasse i barneskolen får ikke bruke pc eller tv. Hvordan går det? (Foto: BBC)
Funker det uten tv og pc? I en BBC-dokumentar ser vi hvordan en engelsk andreklasse på barneskolen oppførte seg uten disse hjelpemidlene.

I to uker var alle skjermer fjernet fra klasserommet, og hva hendte? Begynte elevene å gå ned i vekt og ble slappe, kjedet de seg uten den "underholdningsfaktoren" tv og pc utgjør – eller ble de tvert imot mye flinkere til å lære og følge med i timen?

Hvor er bevisene?
Motsatt hevdes det ofte at all tv-tittingen fører til overvekt og hyperaktivitet hos barn. Eller at et liv uten underholdningsprogrammer for barn på tv ville være utenkelig. Og at for mange skjermbaserte aktiviteter virker ødeleggende på barnets evner til å klare seg i skolen. Men i så fall, hvor er bevisene for dette? Ikke minst ønsker foreldrene til barna pålitelig informasjon om disse tingene.

Overraskende resultater
En ledende engelsk psykolog har forsket på virkningene tv og datamaskiner har på barn, og i sendingen redegjør han for hva som er reelt og hva som er antagelser i så måte.
Hva som er helt sikkert, er at to uker uten skjermbaserte hjelpemidler i klassen det her er snakk om, ga helt overraskende resultater.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Is TV Bad for my Kids? - Panorama
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no