Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. april 2013 kl 20.05 Arkeologene: Vikingen - superhelt og bonde

Vikingen - superhelt eller bonde?


Vikingen er fortsatt vår histories store helt, selv etter tusen år. Men var vikingen bare en vill kriger? Programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode tar turen fra supportere på fotballkamp til handelsmenn på Gokstad for å finne svar på spørsmålet.

Etter mer enn tusen år er vikingene fortsatt våre superhelter. Vi er stolte av arven fra vikingene, og vi heier på fotballandslaget iført hornhjelm. Er det bare en myte? Var vikingene datidens al-Qaida? Arne Hjeltnes og Frode Iversen ser nærmere på vikingen - som superhelt og bonde.

Vi treffer krigere og entusiastiske våpensamlere. Arne Hjeltnes søker mer kunnskap om vikingen hos Jan Guillou, Thomas Hylland Eriksen og arkeologer i felt. Kan denne krigeren som vi stadig lærer mer om ha vært en dyktig handelsmann og en fredelig bonde?

Om serien:
Arkeologene er en dokumentarserie – ikke for arkeologer, men MED arkeologer. Drømmen om å finne gullskatten er et håp hos mange, og den jakten tar programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen seerne med på gjennom åtte episoder.

Jorda og landskapet rundt oss er fullt av spor etter tidligere beboere. For arkeologene er selv gamle søppelfyllinger og kokegroper verdifulle skattekister som gir bilder på livet før oss. I denne serien leter programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen etter nye svar på gamle mysterier.

Egenprodusert dokumentarserie i åtte deler
Programleder: Arne Hjeltnes
Prosjektleder: Øystein Økter
Presseansvarlig: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900