Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 29. november 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Når jeg er alene

Ensomhetens kunst


I skrivestua gjemmer Ari Behn seg bort fra all virak og fotolinser. Stig Sæterbakken gjør seg tanker rundt Per Inge Bjørlos utstilling, med tema "Det indre rom", som han også har skrevet et essay om. Vi har møtt den aldrende forfatteren Annie Riis som har skrevet diktsamlingen "En som het en".

For en superkjendis som Ari Behn, er det viktig å ha et sted å trekke seg tilbake til når han skal virke som forfatter. Fra huset i Lommedalen er det ti meter, eller førti skritt, til skrivestua hans. Førti viktige skritt, sier han selv. Her tør nesten ikke døtrene hans forstyrre pappa en gang. Bokprogrammet fikk allikevel slippe inn der forfatteren Ari Behn trives best, alene over tastaturet.

Etter to utadvendte romaner om kjendiseri, narkotika og tabloidpressen, er Ari Behn tilbake i det korte formatet han trives best i. I de korthugde tekstene som utgjør "Talent for lykke" utforsker han ensomhet, dødsdrift og tap. Behn viser en ny og mer avdempet side av seg selv når han forteller "Bokprogrammet" om behovet for alenetid, sin egen nær døden- opplevelse og hvorfor han bruker innsiden av konvolutten til å skrive på.

Per Inge Bjørlos er aktuell med en utstilling på Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden i disse dager, og kunsten hans har vakt stor oppmerksomhet. Mange føler seg stumme i møtet med disse verkene preget av ensomhet og smerte. - Å møte Bjørlos verk er som å trå inn i en annen manns krise, sier forfatteren Stig Sæterbakken til "Bokprogrammet". – Det er som en verden hvor angsten og ensomheten er blitt utstyrt med vegger og tak. Sæterbakken har skrevet et essay til kurator Caroline Ugelstads nært forestående bok om Bjørlos kunst.

Forfatteren og lyrikerne Annie Riis har i en alder av åttifem år skrevet en ny diktsamling med den vakre og fantasifulle tittelen "En som het en". Bokprogrammets Siss Vik møter henne på Risvollen bosenter på Ris i Oslo for å snakke om det å bli gammel og ensom.

Egenprodusert litteraturprogram 2011
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900