Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. november 2008 kl 22.25 Store studio

En ny rikssynser


Denne høsten har vi sett en ny rikssynser ta form: Den unge historikeren Hans Olav Lahlum er etter hvert blitt et velkjent ansikt i sammenhenger der man kommenterer den politiske dagsorden, enten det er det amerikanske presidentvalget eller norsk arbeiderbegelse som er tema.

Lahlum har tidligere skrevet biografien om Oscar Torp. Nå har han samarbeidet med Haakon Lie om samtaleboka "Slik jeg ser det nå." Lahlum er også ansvarlig for en kommende biografi om den 103 år gamle AP-kjempen. I tillegg har Lahlum gitt ut 800-sidersmammuten "Presidentene" om alle historiens amerikanske presidenter. Nå venter tre biografier, to romaner og muligens en eller flere filmroller. Hans Olav Lahlum gleder seg over oppmerksomheten, men ser frem til å vende vende tilbake til sine sedvanlige 18-timers arbeidsdager i hjemmekontoret på Gjøvik. På mandag gjester han Store Studio for å snakke om sitt nye liv som rikssynser.

Dansk sex-guru
I 1969 fikk det danske ekteparet Inge og Sten Hegeler en sex og samlivsspalte i Dagbladet, oppdraget varte et drøyt år men gjorde et uutslettelig inntrykk på en hel generasjon nordmenn. Paret sjokkerte og forarget med sin frisinnede holdning, ublu språk og generelle insistering på at det meste er normalt og at alt bør snakkes om. Sten Hegeler er 85 år gammel, men fremdeles praktiserende psykolog, aktiv forfatter og ivrig provokatør. Han er i Norge for å delta på en større utstilling om seksualitet i Skandinavia, vi gleder oss til å ønske ham velkommen i Store Studio.

Nytt norsk band
Mandagens band er nytt og norsk og lager elegant og mørk pop av prima kvalitet. Harrys Gym består av Erlend Ringseth, Ole Myrvold og Bjarne Stensli, samt låtskriver Anne Lise Frøkedal som også er en usedvanlig selvsikker og overbevisende frontfigur. Bandet har nylig sluppet sitt første album, på mandag tv-debuterer de i NRK.

Hvor rare er japanere?
Jenter med koteletter på hodet som jages av en sulten komodovaran. Menn som sparkes i testikkene når de svarer galt. Massasjestoler som viser seg å være katapulter i en skibakke. Japanske tv-show er noe for seg selv, men er likevel den heteste Tv-trenden i Europa og Norge akkurat nå. Det japanske konseptet "Hole in the wall" har allerede stor suksess i Norge under navnet "Ylvis møter veggen", og i 2009 kommer flere nye japanske tv-konsepter på norsk tv. Felles for mange av disse japanske showene er at mye av moroa er lagt opp rundt smerte, ydmykelser, latterliggjøring og tap av ansikt. Er dette typisk japansk? Og har de en annen form for humor enn oss?
Professor i japansk Dick Stegewerns underviser i japansk populærkultur, og kommer til Store Studio for å forklare fenemenet.

Futurama er tilbake!
Pizzabudet Philip Fry blir ved et uhell frosset ned nyttårsaften 1999 og våkner opp igjen i New York tusen år senere. Her får han jobb i et budfirma sammen med blant annet en alkoholisert robot, en krabbeaktig alien som viser seg å være en kirurg uten kjennskap til menneskelig anatomi, og en eldgammel eksentrisk professor med dragning mot nudisme. Dette er utgangspunktet for den animerte serien Futurama, som ble lagt ned i 2003, men som nå er gjenoppstått. Det var skaperen av Simpsons, Matt Groening som på midten av nittitallet fikk ideen til serien. Han utviklet konseptet sammen med den daværende Simpsons-manusforfatter David X. Cohen. De laget en serie som både hyller og parodierer science fiction-sjangeren, og som er så proppet full av både populærkulturelle og tunge matematiske referanser at fansen går gjennom hver episode bilde for bilde for å få med seg alt. Den stadig voksende fanskaren er også grunnen til at TV-serien nå er vekket til live igjen, med hele fire nye DVD-filmer. Store Studio har besøkt sjefsprodusent, manusforfatter og mattenerd David Cohen for å
lære om hemmeligheten bak Futuramas suksess.

Egenprodusert talkshow
Programleder: Anne Lindmo, tlf 23049284
Pressekontakt: Hans T. Wiig