Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 10. februar 2007 kl 20.10 Kunstens sprengkraft: Caravaggio

Kunstens betydning gjennom historien

Den britiske populærhistorikeren Simon Schama setter fokus på store kunstverk i historien (Foto: BBC)
Den britiske populærhistorikeren Simon Schama setter fokus på store kunstverk i historien (Foto: BBC)
Serien handler ikke om det som henger på veggen - om vakker dekor. Derimot handler den om kunstens lidenskap og kraft. Den britiske populærhistorikeren Simon Schama inviterer seerne med på en reise i kunstens verden.

Simon Schama tar for seg kunstnere fra forskjellige tidsepoker, og har valgt ett verk av den aktuelle kunstneren som både har lidenskap og kraft i seg. Kunstnerne vi møter i de åtte programmene er Caravaggio, Bernini, Rembrandt, David, Turner, Van Gogh, Picasso og Rothko.

"David med Goliats hode"
Caravaggio er den første kunstneren vi møter, og bildet "David med Goliats hode" fra 1601 forteller noe om oss selv, ifølge Simon Schama. – Hvis vi noen gang skal kunne håpe på befrielse, må vi begynne med å anerkjenne det faktum at vi alle har en Goliat inne i oss som kjemper med David, sier Schama.

Simon Michael Schama
Simon Michael Schama er født i 1945, og er professor i historie og kunsthistorie. I tillegg til flere skriftlige utgivelser, er han mest kjent i tv-sammenheng for BBC-serien "A History of Britain" i 15 deler. Han har også vært kulturkritiker i The New Yorker.

Caravaggio
Michelangelo Merisi de Caravaggio (1571-1610) forlot fødebyen Caravaggio nord i Italia for å begynne som lærling i Milano. I 1593 flyttet han til Roma, utålmodig etter å bruke talentet sitt på den største scenen som var mulig. Han var en ukonvensjonell maler som unngikk å lage kopier av gamle skulpturer. Caravaggio malte direkte på lerretet uten å tegne først. Han brukte også vanlige folk fra gaten som modeller. Den dramatiske måten å male på ble forsterket med en intens og teatralsk lyssetting.

Britisk dokumentar
Produsert av BBC
Originaltittel: "Simon Schama’s Power of Art"
Programleder: Simon Schama
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no