Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. september 2003 kl 23.10 Utsyn: Utsyn: Nord-Korea - Kims spill med atomvåpen

Nord-Koreas atomrulett

Kim Jong Il, Nord-Koreas leder. (Foto: Frontline)
Kim Jong Il, Nord-Koreas leder. (Foto: Frontline)
Kims spill med atomvåpen står først på agendaen i "Utsyn" – en ny programserie med blikket rettet mot verden, tirsdager på NRK1.

I "Utsyn" danner utenlandske dokumentarer stammen, og et bredt spekter av internasjonale og nasjonale konflikter belyses. Serien skal gå hver tirsdag etter Kveldsnytt.

I forbindelse med toppmøtet i Beijing mellom Nord-Korea, USA, Sør-Korea, Kina, Japan og Russland sender NRK som første program i serien den amerikanske dokumentaren "Kim’s Nuclear Gamble" (Kims spill med atomvåpen) fra produksjonsselskapet Frontline. Den ble vist første gang i den ikke-kommersielle amerikanske tv-kanalen Public Broadcasting System i april. Ifølge anmelderne i amerikanske aviser kommer verken USA eller Nord-Korea godt ut av analysen som blir lagt fram i programmet.

50 års isolasjon
Tidligere amerikanske ministre, nåværende ambassadører, diplomater og forhandlere deltar i gjennomgangen av det høyst ustabile forholdet mellom USA og Nord-Korea, like fra Korea-krigens avslutning for 50 år siden og fram til i dag. Nord-Korea og "eremitt-lederen" Kim Jong Ils uttalte vilje til å utvikle atomvåpen og den fare dette innebærer for verdensfreden, er hovedtema i programmet.

Dollar for garantier
For det sittende regimet i Nord-Korea er a-våpen ensbetydende med utsikter til inntekter.
Med atomtrusselen i hånd kan de blakke styresmaktene i Pyongyang skaffe landet hardt tiltrengt hjelp. I løpet av de siste ti år er noe slikt som to millioner av landets innbyggere døde av underernæring.

Men er sikkerhetspolitiske garantier mot økonomiske gjenytelser i lengden en farbar vei ut av uføret? Vil Nord-Korea etterleve en mulig avtale?

Innkjøpt amerikansk program
Original tittel: Kim’s Nuclear Gamble
Produksjon: Frontline i samarbeid med RAINmedia Inc. (2003)
Prosjektleder for "Utsyn": Britt Holm
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57