Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. januar 2006 kl 20.15 Konger for Norge: Hjem til Norge

Sorg og glede hånd i hånd

Kongefamilien kommer tilbake til Norge. Foto: Scanpix
Kongefamilien kommer tilbake til Norge. Foto: Scanpix
Krigen er over, og den norske kongefamilien kan reise tilbake til Norge. Her venter en hel nasjon spent. Kongefamilien går en dramatisk tid i møte i etterkrigsårene.

Kong Haakong og kronprinsfamilien drar hjem fra Storbritannia med "Devonshire", det samme skipet som hentet kongen fem år tidligere. Små fiskebåter går langt til havs for å møte de kongelige og hele oslofjorden er full av flaggpyntede fartøyer. I Oslo møtes de av elleville folkemasser. Gjenoppbyggingen starter.

Stor omveltning
Prinsesse Ragnhild ønsker å gifte seg med Erling Lorentzen, men kongefamilien prøver å sette en stopper for borgerlig ekteskap. Likevel gir omsider familien etter, og Ragnhild får sin Erling.

Kronprinsesse Märthas helse svikter og på sølvbryllupsdagen i 1954 står stolen hennes tom. Få dager senere sovner hun inn. Kong Haakon er sliten og tar svigerdatterens død svært tungt.

Kort tid etter faller kongen og brekker lårhalsen. Kronprins Olav trer inn som regent og i 1957 sovner kong Haakon inn etter 52 år på tronen. Han ble 85 år.

Om serien
Historien om Norges kongehus utspiller seg gjennom elleve programmer fremover. Konger for Norge starter novemberdagen 1905 da danske prins Carl satte sin fot i Christiania med sin hustru Maud, og tar oss med frem til vårt moderne kongehus med frigjorte og moderne tronfølgere som har valgt ektefeller fra folket. Intervjuene er gjort av Anne Grosvold og kommentarene blir lest av Christian Borch.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Underholdning, 2005
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen, 23 04 78 01
Intervjuer: Anne Grosvold
Kommentarer: Christian Borch
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41