Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 13. mai 2006 kl 21.10 Niern: La Cena - Middag på italiensk

Måltidet er servert

Professoren (Giancarlo Giannini) prøver å komme ut av kjærlighetsforholdet med studenten Cecilia (Marie Gillain).
Professoren (Giancarlo Giannini) prøver å komme ut av kjærlighetsforholdet med studenten Cecilia (Marie Gillain).
Nesten 40 personer sitter rundt 14 bord i en liten italiensk trattoria. Selv om alle kommer fra ulike sosiale klasser, har de to ting felles: De er involvert i ulovlige romantiske affærer, og de er blottet for moral og åndelige prinsipper. Den eneste med fornuften i behold, er restaurantens uforstyrrelige, kloke eier, Flora (Fanny Ardant).

Det er sen middagstid i restauranten. Mens du beveger deg mellom bordene og plukker opp biter av samtaler, dannes et bilde av de ulike personlighetene, og deres historier er i ferd med å fortelles.

Ved et bord sitter en eldre lærer. Han prøver desperat å komme ut av kjærlighetsforholdet han har hatt med en ung, vakker student. På bordet ved siden av sitter to kvinner. Den eldste virker prangende og utspjåket med for mye sminke, mens den yngre er sjenert og tilbaketrukket. Det viser seg at de er mor og datter, og i kveld skal datteren røpe en hemmelighet: Hun har bestemt seg for å gå i kloster.

På den andre siden av restauranten befinner et stort selskap seg: En gruppe middelaldrende forretningsmenn og konene deres spiser middag. Mellom latteren, forretningspratet og mobiltelefonene, skjuler det seg imidlertid konflikter og bedrag – og under bordet beinflørtes det både her og der…

Mens disse små dramaene utspiller seg, er eieren av restauranten ulykkelig forelsket i en av stamgjestene. At hun selv blir elsket av hovmesteren, er hun fullstendig uvitende om. Historien handler også om en mislykket far og hans anklagende sønner, to rivaliserende skuespillere og en gruppe aldrende rødstrømper.

Italiensk/fransk spillefilm fra 1998
Originaltittel: "La Cena"
Regi: Ettore Scola
I rollene: Fanny Ardant, Vittorio Gassman, Stefania Sandrelli, Lea Gramsdorff, Eros Pagni og Giancarlo Giannini
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83