Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 9. september 1999 kl 21.40 Dokumentar: Freden som forsvinner

Dokumentar: Freden som forsvinner (t)


NRK1 torsdag 9. september kl 21.40
Dokumentar: Freden som forsvinner

Ny krig i Midtøsten uunngåelig?

Da Osloavtalen ble undertegnet for seks år siden, var alle tilsynelatende enige om at dette var eneste veien til varig fred i Midtøsten. I dag er bildet langt mer komplekst, og kveldens høyaktuelle dokumentarprogram viser at det rår dyp pessimisme blant fredsprosessens nøkkelpersoner.
Det er tv-selskapet AIM International som har laget kveldens program på NRK1, med veteranen David Aikman som reporter. Han har intervjuet alle de viktigste politikere og forhandlere, både på palestinsk og israelsk side.
Felles for dem alle er at de beklager Osloavtalens oppsmuldring. Det som for noen år siden syntes å være eneste farbare vei mot fred i Midtøsten, avdekkes nå som et villniss av en hinderløype. Kraften i Osloavtalen er sterkt svekket, og mange tror at en ny krig er uunngåelig.
Israels nye leder, Ehud Barak er en erklært tilhenger av fredsprosessen, men hans politiske nærmiljø tar i dette programmet bladet fra munnen og tegner et dystert fremtidsbilde.

Reporter David Aikman var i mange år en kjent journalist i Time Magazine. I 25 år var han såkalt senior correspondent for bladet, blant annet var han i noen år sjef for Times redaksjon i Jerusalem.
I dette programmet har han naturligvis lagt stor vekt på en balansert fremstilling. Begge sider av konflikten kommer til ordet.
Det bør likevel nevnes at selv om kveldens dokumentar er rykende fersk, har de siste dagers utvikling i Midtøsten vist at det kan være mulig å få i hvert fall deler av fredsprosessen på skinner igjen.

NRK1 torsdag kl 21.40

Britisk dokumentar
Reporter: David Aikman
Originalittel: Vanishing Peace: The Aftermath of Oslo
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri Grønning Meyer, 23048123