Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 15. august 2002 kl 19.30 Normannerne

Farlig skjønnhet

Piet van Deurs følger normannerne til det sørlige Italia i kveldens program (foto: Bjarne Bergius Hermansen)
Piet van Deurs følger normannerne til det sørlige Italia i kveldens program (foto: Bjarne Bergius Hermansen)
”En fullendt vakker mann fra topp til tå” skriver en betatt prinsesse i keiserhoffet i det bysantinske Konstantinopel. Mannen hun beskriver er Robert Guiscard, tredje sønn av Tancred fra Hauteville – Højby – i Normandiet.

Robert Guiscard har tilnavnet Terror Mundi, verdens redsel, og prinsessen legger da også til i sin beskrivelse: ”Samtidig er han slu – og skyr intet for å få rikdom og makt”.

Egen lykkes smed
Robert Guiscard og hans elleve brødre er et godt eksempel på at normannerne ikke bare holdt seg til de nordlige himmelstrøkene. Kun eldstemann kunne arve farens borg. De resterende sønnene ble utstyrt med ridderutdanning, rustning, våpen, en hest og klar beskjed om å selv søke lykken. Og det gjorde de.

Hertug Robert
Robert og flere av brødrene hans reiste sørover mot Italia, der de klarte seg som frilanssoldater og landeveisrøvere. Piet van Deurs følger dem til provinsen Calabria, der Robert terroriserer omgivelsene fra sin borg i fjellene. Slik holder han på til paven får nok og gjør ham til hertug for å få fred. Til gjengjeld skal Robert gi paven militær beskyttelse.

Erobringslyst
Lillebror Roger slutter seg etter hvert til Robert, som nå er blitt besatt av tanken på å erobre det rike landet som utgjør Sicilia. Han forsøker et par ganger uten hell, helt til de samler en stor flåtestyrke med ryttere i Reggio ved Messinastredet. Nå skal øya erobres.

Piet van Deurs rapporterer fra Messinastredet, der den normanniske og arabiske flåten ligger og lurer på hverandre. Situasjonen er farlig for begge parter, men som ekte normannere har Robert og Roger selvfølgelig et ess i ermet.

Om serien
I denne danske produksjonen tar Piet van Deurs oss med på en historisk reise i normannernes fotspor. Gjennom arkeologi, historie og antropologi ser vi nærmere på hva som skjer med vikingenes etterfølgere.

Dansk produksjon i ni deler fra 1999
Originaltittel: Normannerne
Produksjon: DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 78 53

Bilde
Piet van Deurs følger normannerne til det sørlige Italia i kveldens program (foto: Bjarne Bergius Hermansen)