Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. desember 1998 kl 17.00 Sølvguttene synger julen inn

Sølvguttene synger julen inn


NRK1 julaften torsdag 24. desember kl 17.00
Sølvguttene synger julen inn

Ingen NRK-jul uten Sølvguttene
Han har lagt planer for sitt aktive kor langt ut i det neste århundre, den spreke 80-åringen som har dirigert Sølvguttene i snart 60 år. I kveld hever 75 sølvgutter i matrosdress stolte blikket mot Torstein Grythe og synger julen høytidelig inn fra Trefoldighetskirken i Oslo.
Helt siden 1940 har Torstein Grythe, som fylte 80 år 24. november i år, levet og åndet for sine sangglade gutter. Med sin kyndige veiledning har han utviklet sangstemmen til totalt 1200 gutter. Mange av dem er senere blitt profesjonelle sangere og musikere. I dag er koret av internasjonal klasse!
Selv sier jubilanten at han neppe hadde levd så lenge uten guttene og sangen.
- Riktignok er jeg ikke helt ung, men jeg har ingen planer om å legge fra meg taktstokken, fastslår jubilanten, som etter en hofteoperasjon løper fra de fleste av sine langt yngre sølvgutter.

Fra Trefoldighetskirken
I kveld er det 33. gangen at Sølvguttene synger julen inn på NRK. Når årets konsert sendes fra Trefoldighetskirken sitter Kåre Nordstoga ved orgelet. Sammen med Barratt Dues Juniororkester dirigert av Alf Richard Kraggerud framfører de to satser fra \"Gloria-messen\" av Antonio Vivaldi: \"Gloria\" og \"Laudamus te\".

I resten av konserten er det Grythe selv som fører taktstokken. Først i \"Locus iste\" av Anton Bruckner og \"Laudate nomen Domini\" av Chr. Tye. En lysprosesjon til Brittens \"Hodie Christus natus est\" leder oss over til en avdeling med seks av våre mest kjente og kjære julesanger. Koret avslutter konserten med orkester og orgel i \"Julemotett\" av Eyvind Alnæs.

Hektiske førjulstider
De populære Sølvguttene er blitt fast inventar i norsk musikkliv. Særlig er november og desember hektiske måneder for koret.
I år kalte guttene fram en varm førjulsstemning med en rekke konserter i Oslo, Lillehammer, Gjøvik og Drammen. De sang blant annet med den verdenskjente sopranen Kiri Te Kanawa og Kringkastingsorkestret som i begynnelsen av desember holdt en julekonsert i Oslo Spektrum. Utdrag av konserten ble sendt i NRK fjernsynet lille julaften.

I sølvblank f"rsilke
Torstein Grythe hadde sin debut som dirigent under dronning Mauds begravelse. Fire år senere, i 1940, stiftet han sitt eget kor med 12 gutter og fem voksne sangere med øvinger hjemme i stua.
- Det var rasjoneringstider og det eneste stoffet de fikk til kordrakter var sølvblank f"rsilke. Derav navnet Sølvguttene, forteller Grythe.
Etter noen år ble koret slått sammen med NRKs guttekor.

For sitt mangeårige arbeid med sølvstrupene er Grythe blitt hedret med mange æresmedaljer: St. Olavs Orden, Kongens fortjenestemedalje i gull, St. Hallvardsmedaljen, og ãresspellmannprisen.
- Gjennom \"Totto\" fikk jeg tidlig interesse for musikk og samspill, sier regissøren for kveldens tv-overføring, Erik Østby. - Han har gitt meg og alle de andre gutta i koret mange fine impulser. Takket være ham har jeg opparbeidet en kritisk sans for musikk, sier Østby, som ble med i koret i 1951. I en alder av 65 år er han fortsatt en aktiv og entusiastisk sølvgutt.
NRK1 torsdag kl 17.00

Bilde
Sølvguttene synger julen inn i Trefoldighetskirken i Oslo. (NRK- foto: Barbara Halden)

Egenprodusert musikkprogram
Ved Erik Østby
Dirigent: Torstein Grythe
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123