Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. august 2009 kl 20.00 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Fraflyttet fjellgård fikk nytt liv

Janne Sætre Fjellheim og Åsmund Kvipt angrer ikke én dag på at de flyttet tilbake til barndomshjemmet til Åsmund, fjellgården Kvipt (Foto: Rune A. Hansen)
Janne Sætre Fjellheim og Åsmund Kvipt angrer ikke én dag på at de flyttet tilbake til barndomshjemmet til Åsmund, fjellgården Kvipt (Foto: Rune A. Hansen)
Den veiløse fjellgården Kvipt i Vest-Telemark sto folketom i 30 år, og forfallet kom inn. En av guttene som var med på flyttelasset i 1964, het Åsmund. Han ble lærer, giftet seg med en annen lærer og bosatte seg nede i Fyrresdal, tre-fire mil fra barndomshjemmet. En kveld han var oppe på Kvipt for å se på husene, fikk han det for seg at han måtte vende tilbake.

Han skyndte seg hjem til kona, vekket henne og ba henne om å bli fjellgårdskone. Hun gikk med på det, på én betingelse: Han måtte bygge et keramikk-verksted til henne. Hun ville gjøre hobbyen sin til levebrød.

I de ti årene som har gått siden Åsmund Kvipt og Janne Sætre Fjellheim flyttet til fjells med fire sønner, er gården blitt helt forandret. Hus og låve, stabbur og røykstue er restaurert, og gården er blitt slik en slektsgård i Telemark skal se ut. Flere nye stabbur er også bygget, og dette er gjort fordi den tidligere læreren har satset på turisme.

Naturen omkring Kvipt er et eldorado for fjellvandrere og friluftsfolk, og hvis de trenger mat og husly, er låven gjort om til matsal og stabburene til soverom, med himmelsenger som husbonden selv har rosemalt. Det eneste unntaket er det minste stabburet, for det har Janne tatt til keramikk-verksted, etter avtalen som ble gjort når de flyttet.

Verken hun, mannen eller ungene har angret en dag på at de tok avgjørelsen om å flytte til fjells.

Om serien
Drømmer du om å slå deg ned på et skjær i havet eller en fjellhylle, fjernt fra travle bygater, stress og støy? Oddgeir Bruasets programserie som tar oss med til steder "utenfor allfarvei".

– Vi skal ut til kysten, inn i fjordene og opp i fjellene, vi skal nord og sør, øst og vest, og overalt treffer vi folk som har et spennende sted å vise fram og en interessant livshistorie å fortelle. Noen er gamle, noen er unge, noen er innflyttere, noen har bodd der hele livet, men alle har det til felles at de ikke lever der fordi de må, men fordi de vil – simpelthen fordi de tror at de får mer ut av livet.

Sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Møre og Romsdal
Programleder/programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900