Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 26. mai 1999 kl 22.30 Dokumentar: Det kinesiske hospitalet

Dokumentar: Det kinesiske hospitalet (tt

NRK2 onsdag 26. mai kl 22.30
Det kinesiske hospitalet

Levende vitner til Kinas historie

- Det var en sterk opplevelse. Møtet med de gamle var som å vandre gjennom historiske ganger. På hvert firemannsrom lå mennesker som har vært levende vitner til sentrale og brutale hendelser i Kinas dramatiske utvikling de siste årene.
Det forteller Erik Borgen, NRKs tidligere Asia-korrespontent. Han fikk som første utenlandske journalist tillatelse til å følge \"Det kinesiske hospitalet\" fra innsiden gjennom et helt år. Hospitalet, som ligger i Beijing, er det eneste hospitalet i Kina som har spesialisert seg på å gi døende mennesker en verdig avslutning på livet.
Kveldens dokumentar fokuserer på de voldsomme omveltningene i Kina i dette århundret. Vi får se hva som skjer med et land og et folk som går fra brutal kommunisme til dagens kapitalistiske system i løpet av drøye 20 år. Det er et emosjonelt sterkt program om liv og død, glede og sorg - om venneskap og svik.

Barfotlege under kulturrevolusjonen
Mannen bak \"Det kinesiske hospitalet\" er Li Wei. Han var barfotlege på landsbygda under Maos kulturrevolusjon på 60- og 70-tallet da minst 100 millioner mennesker ble forfulgt og trakassert. Li Wei opplevde hvordan anstendige, skikkelige mennesker ble trakassert, torturert og ødelagt av Maos rødegardister fordi de var intellektuelle eller fordi de hadde \"gal\" klassebakgrunn.
Mange av menneskene som den unge barfotlegen kom i kontakt med, døde under de mest uverdige omstendigheter. Han bestemte derfor at han en gang i sitt liv skulle lage sitt eget hospital for å gi mennesker en anstendig måte å dø på.
Li Wei stiftet hospitalet i 1990. Siden den gang har 6000 mennesker dødd på \"Det kinesiske hospitalet\".

Slått helseløs
I programmet får vi møte blant andre en 78 år gammel lærer som ble slått helseløs under Kulturrevolusjonen. Vi får høre historiene til soldater som deltok i den anti-japanske krigen og i Maos lange marsj. Vi møter mennesker som forteller om den forferdelige sulten under Maos jordbrukseksperiment \"Det store spranget\", der 30 millioner sultet i hjel.
En av Kinas kjente skuespillere forteller om sitt 21 år lange liv i en straffearbeidsleir, fordi han deltok i filmer som ikke var politisk korrekte. Vi møter også hospitalets eldste, en 104 år gammel kvinne med sammensnørte føtter.
To av pasientene som ble intervjuet til programmet, døde i opptaksperioden.

NRK2 onsdag kl 22.30
Tidligere sendt i NRK1 25. mars 1999

Egenprodusert dokumentar
Ved Erling Borgen
Kontaktperson i Faktaavdelingen: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123