Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 1. mai 2000 kl 21.00 Mandagsfilm: Antonias verd

Mandagsfilm: Antonias verd (t)


NRK1 mandag 1. mai kl 21.00
Mandagsfilm: Antonias verd

Tilbakeblikk på levd liv

\"Filmen er et eventyr om en familie og omhandler derfor elementer som liv, død, kjærlighet, hat, ungdom, alderdom og oppblomstringen av nye generasjoner\", sier regissør Marleen Gorris som fikk Oscar for beste utenlandske film for \"Antonias verd\" i 1996. Hovedpersonen Antonia, som snart er 90 år, ser tilbake på et rikt og lykkelig liv.

Vi følger Antonia nesten 50 år tilbake i tiden. Det er like etter andre verdenskrig. Antonias mor ligger for døden. Sammen med datteren Dan?elle vender Antonia tilbake til gården der hun vokste opp. Folk i landsbyen er skeptiske til denne sterke og noe eksentriske kvinnen, men de aksepterer henne på samme måte som man må avfinne seg med en dårlig høst.

Antonias gård framstår som et eget samfunn i den lille katolske landsbyen. På grunn av sitt vidsyn, toleranse og livsmot tiltrekker Antonia seg mennesker som ellers ikke er akseptert i samfunnet - landsbyidioten, den gale madonna som hyler mot fullmånen, presten som har mistet sin tro og mange andre.

Livets gang
Som de fleste andre familier møter også Antonias familie tragedier og sorg. I filmen konfronteres vi med kontroversielle temaer som homoseksualitet, synet på døden, voldtekt, incest og selvtekt. Alt dette presenteres på en meget realistisk måte - som en del av tilværelsens uunngåelige fenomener og hendelser.

Filmen skildrer også Antonias livslange kjærlighetsforhold til enkemannen og bonden Bas. Bas ønsker å gifte seg med Antonia, men hun svarer bare: \"Jeg trenger ingen mann. Hva skal jeg med det?\"

Vi følger Antonias familie gjennom flere generasjoner - en familie som domineres av sterke, selvstendige kvinner som har motet til å gjøre både seg selv og sine nærmeste lykkelige.

\"Antonias verd\" hadde norsk kinopremiere høsten 1996 og ble godt mottatt av filmkritikerne.
\"Her er drama, latter og tårer, en riktig feelgood-movie, en film som tar sikte på å kjæle for våre kosebehov\", skrev Aftenposten. \".. en ytterste sjarmerende film\", skrev VG.

NRK2 mandag kl 21.00

Bilde
Antonia (Willeke van Ammelrooy) overtar familiegården etter at moren dør.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Nederland, Belgia, Storbritannia (1995)
Originaltittel: Antonia\'s Line
Regi: Marleen Gorris
I rollene: Willeke Van Ammelrooy, Els Dottermans, Jan Decleir og Marina De Graaf
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41