Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 23. januar 2012 kl 22.30 Universets mysterium

Stjernestøv


Hva er vi mennesker laget av? Hvor kommer vi fra? Så lenge det finnes mennesker vil disse spørsmålene bli stilt. I denne andre episoden av "Universets Mysterier" vil fysiker Brian Cox fortelle om de nittito elementene vi alle er laget av.

Spørsmålet om hva vi egentlig er laget av leder oss til et enda større og vanskeligere om hvor vi kommer fra. Brian Cox jakter på menneskehetens opprinnelse og forsøker å svare på disse store fundamentale spørsmålene.

Brian begynner sin ferd på jorden, i Nepal. Han overværer en hinduistisk kremasjon. Hinduistisk filosofi er basert på en evig syklus av skapelse og nedbryting, hvor kroppens fysiske elementer blir resirkulert for å ta ånden enda et hakk opp. Professoren finner en klar parallell mellom hinduistisk tradisjon og stjernenes syklus. Det var stjernenes syklus som i utgangspunktet førte til skapelsen av mennesket.

Jorda har blitt resirkulert gjennom alle tider. Atomene som utgjør noe vi ser, har en gang vært en del av noe annet. Vår verden er laget av nittito elementer. Disse nittito elementene finnes i hele universet. Vi er en del av universet fordi vi er laget av nøyaktig samme stoff. Men hva med sjelen?

Om serien
Vi kan spore forfedrene våre hundretusenvis av år tilbake. I realiteten er det egentlig slik at historien vår starter enda lenger tilbake i tid, med universets begynnelse. Universet ble til for 13,7 milliarder år siden, og i dag er det fylt opp av hundre milliarder galakser. Hver av dem inneholder milliarder av stjerner. Fordi vi mennesker er en del av universet blir universets historie også vår historie.

En litt annerledes fysiker ved navn Brian Cox leter etter svarene på de store spørsmålene i dette svært populære TV-programmet. Det hadde seks millioner seere da det ble sendt i Storbritannia.


Britisk dokumentar fra 2011
Originaltittel: Wonders of the Universe
Produsert av : BBC, Discovery Channel og Science Channel.
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske , tlf: 415 06 747/ 23044064
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900