Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. mai 2001 kl 22.30 Kunst nå: Hus for kunst og kunstneriske hus

Wien i nye takter

Modell av det nye museumskvarteret i Wien, MQ.
Modell av det nye museumskvarteret i Wien, MQ.
Et nytt, stort museumskompleks skal lede Wien inn i det 21. århundret. – På sine 60 000 kvadratmeter rangerer MQ blant verdens ti største kulturkomplekser i verden, forteller administrerende direktør Wolfgang Waldner. ”Kunst nå”s Pål Sommer-Erichson besøker Wien like før åpningen og ser på hvordan tradisjon og nytenkning forenes.

Waldner sammenligner størrelsen på Museumskvarteret med Guggenheim, Lincolnsentret i New York eller Washington Mall. Det skal gi plass for 22 selvdrevne kulturinstitusjoner
som skal romme moderne kunst og teater. – Vi ønsker å satse på det unge og moderne, sier direktøren.

Keiserlig stallgård
Det nye museumskvarteret ligger sentralt til i sentrum av Wien, like bak det gamle habsburgske palasset ”Die Hofburg”. Opprinnelig var dette stallgården til keiserinne Maria Theresias sønner, bygd i siste halvdel av 1700-tallet. Deler av den keiserlige stallgården er bevart i det nyreiste kvarteret, både inngangspartiet med nyrestaurerte yttervegger, og selve ridehuset inne i gården, som i dag er blitt teater og festivalscene.

Modernistiske brudd
Det er særlig de to nyoppførte bygningene for moderne kunst midt inne på plassen som markerer det modernistiske bruddet med gammel tid. Det er to, nærmest kubelignende bygninger, holdt i henholdsvis hvit og svart stein. Den hvite bygningen er Leopold Museum som skal romme Rudolf Leopolds samling av 5500 kunstverk, blant disse de østerrikske billedkunstnerne Gustav Klimt og Egon Schiele. Den sorte bygningen er Museet for moderne kunst, Ludwig-stiftelsen, som i dag er en av Europas største samlinger av moderne kunst.
Begge bygningene er tegnet av arkitektene Ortner & Ortner.

Byutvikling koster
Wien får rundt 3,5 millioner turister og besøkende hvert år. De fleste kommer for å se bygningene fra den keiserlige storhetstiden. Schönbrunn, katedralene og operaen. Byen er som et levende museum, og turistene får mye igjen for turen hit. At Østerrikets hovedstad også er et betydelig sete for moderne kunst, er ikke lett å få øye på i det barokke glansverket.
– Museumskvarteret vil synliggjøre det modernistiske i byen, sier direktør Waldner, som hevder at MQ ikke skal konkurrere med de andre turistattraksjonene, men bli et supplement.

Museumskvarteret ble påbegynt i 1990 og vil komme til å koste ca. 1,2 milliarder kroner. 28. juni er åpningsdagen, men allerede 11. mai slåes dørene opp for de årlige wienerfestspillene i den nyrestaurerte stallgården til det gamle habsburgske keiserrike.

Om magasinet
”Kunst nå” er NRKs nye ukentlige kulturmagasin for bildekunst, litteratur og scenekunst. Ambisjonen er å lage et spennende, underholdende og annerledes kulturprogram som presenterer sider av kunsten som ikke kommer fram i andre medier.

Kunstlivet er mer mangfoldig i dag enn noen gang tidligere. Ikke bare er det langt flere kunstnere enn før, det er også flere typer kunst og et større antall stiler og tradisjoner som eksisterer side om side. ”Kunst nå” ønsker å trekke fram interessante kunstnere og fenomener og å belyse aktuelle spørsmål i forhold til samtidskunsten.

I motsetning til NRKs tidligere kulturprogrammer, som har dekket de store begivenhetene i kulturlivet, behandler ”Kunst nå” konkrete fenomener i kunstverdenen på en personlig og uhøytidelig måte. Magasinets producere går ut med digitale videokameraer for å snakke med mennesker og spore opp historier.


Ukentlig kulturmagasin fra Kulturavdelingen
Redaksjonsleder: Bjørn Hulleberg
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Regi: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41

Bilder
1. Modell av det nye museumskvarteret i Wien, MQ.

2. Pål Sommer-Erichson tar oss i kveld med til Wien der man står foran åpning av et nytt, stort museumskompleks som blir et av verdens største kulturområder. (NRK-foto: Ole Kaland)