Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. april 2004 kl 15.10 Sverdet i stenen

Tegnefilm om Arthur-legenden

Wart finner et forlatt sverd i en sten på en kirkegård. Det går lett å dra det ut…
Wart finner et forlatt sverd i en sten på en kirkegård. Det går lett å dra det ut…
"Sverdet i stenen" er Walt Disneys animerte utgave av legenden om Arthur. I midten av den mørke middelalder da England ikke hadde noen rettmessig konge, dukker det plutselig opp et sverd stukket inn i en sten på en kirkegård i London. Inskripsjonen lyder: "Den som trekker ut dette sverdet fra stenen og ambolten er Englands ektefødte konge".

Horder av kongsemner reiser til London for å prøve lykken og gjøre krav på tronen. Alle mislykkes. Mange år senere, i en landsby i England, er en 11-åring kalt Wart i gang med å hjelpe sin ubehjelpelige fosterbror Kay til å bli slått til ridder. Wart møter trollmannen Merlin, og den velmenende, men noe distré magikeren utroper seg til å være Warts læremester. Merlin sier han vil lede gutten til sin skjebne.

Med stor innsatsvilje bestemmer Wart seg (som egentlig heter Arthur) for å følge Merlins instrukser. Snart følger han Kay til London, hvor en stor turnering som skal avgjøre hvem som blir Englands nye konge, skal finne sted. Wart glemmer å bringe Kays våpen til turneringen. Isteden finner han et forlatt sverd i en sten på en kirkegård i nærheten. Wart drar det ut så lett som bare det…

Amerikansk tegnefilm fra 1963
Originaltittel: "The Sword in the Stone"
Regi: Wolfgang Reithermann
Norske stemmer: Magnus Skjeggstad, Magnus Nielsen, Anders Hatlo, Kari-Ann Grønsund, Ivar Nørve, Bjarte Hjelmeland
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83