Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 18. oktober 2000 kl 20.55 Den hvite manns byrde

Den hvite manns byrde (t)


NRK2 onsdag 18. oktober kl 20.55
Den hvite manns byrde

Et omvendt mønster

Pinnock er en hardt arbeidende fabrikkansatt. Han tilhører en hvit underklasse som blir undertrykket av en svart overklasse. Et uskyldig feilsteg i møtet med en velstående svart forretningsmann forandrer Pinnocks liv totalt. John Travolta gjør en glimrende innsats i hovedrollen i denne filmen som skildrer et \"omvendt\" Amerika.

Hva ville skjedd om styrkeforholdet mellom hvite og fargede i USA ble byttet om? Hva om majoriteten av hvite bodde i gettoen, mens svarte utgjorde USAs sosiale elite?

Dette er spørsmål regissør Desmond Nakano søker svar på ved å eksperimentere med nettopp å la hvite og svarte bytte roller. Vi møter Louis Pinnock (John Travolta) som arbeider hardt for å gi familien et anstendig liv. Som generasjoner før ham må han tåle urettferdighet og overgrep fra den svarte overklassen. Han holder seg unna problemer og kjører gjerne en ekstra mil for å blidgjøre sjefen. Pinnock er lojal mot fabrikken han jobber i. Han er klar for opprykk til formann, og ting ser ut til å gå riktig bra, inntil den dagen han møter Thaddeus Thomas (Harry Belafonte)

Thaddeus er født til rikdom og velstand. Han er forretningsmann med sans for det luksuriøse og er stolt av sitt storslagne hjem og sin flotte familie. Thaddeus har ingen tro på de hvite. Han mener rasen er både lat og tiltaksløs.

Det er når de to møtes at Pinnock i et ubemerket øyeblikk gjør en feil som kan koste ham alt, både familie, hjem og levebrød.

Gjør uretten synlig
Mønsteret er altså snudd på hodet i denne filmen som fikk gode tilbakemeldinger da den kom på kino. Blant annet skriver Harald Kolstad: \"Nakano holder en sikker balanse mellom satire og tragedie, og han presser ikke sin triste og ironiske lille fabel for sterkt, den er \"bare\" en satirisk fantasi. Men ved å la \"rasen\" bytte sosial identitet gjør han den banale, aksepterte urett synlig\".

Glimrende skuespillerprestasjoner
Etter suksessene med 1970-tallsklassikerne \"Saturday Night Fever\" og \"Grease\" befant John Travolta seg nederst i en bølgedal i sin karriere. Combacket kom først med \"Pulp Fiction\" i 1994, og siden har vi sett ham i flere gode filmer. \"Den hvite manns byrde\" er nok et bevis på at John Travolta kan sine ting. Han tolker rollen presist og vart .

Det gjør også Harry Belafonte, som er best kjent for sin sangstemme som har ført til flere slagere på førsteplass på hitlistene.

NRK2 onsdag kl 20.55

Amerikansk spillefilm fra 1995
Originaltittel: White Man\'s Burden
Regi: Desmond Nakano
I rollene: John Travolta, Harry Belafonte, Kelly Lynch, Margaret Avery, Carrie Snograss
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36 (hilde.ljoen@nrk.no)

Bilder
1. Harry Belafonte og John Travolta spiller mot hverandre i \"Den hvite manns byrde\".
2. Harry Belafonte får gjennomgå som rikingen Thaddeus Thomas i \"Den hvite manns byrde\".