Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. juli 2002 kl 23.30 Fanget i fortiden

Svensk krimsuksess fortsetter

Inspektør Van Veeteren (Sven Wollter) vikles inn i nok en mordgåte i
Inspektør Van Veeteren (Sven Wollter) vikles inn i nok en mordgåte i "Fanget i fortiden"(Foto: SVT)
Van Veeteren er etterforskeren som allerede har laget spenning for norske seere på søndager i fjor høst. Etter første serie ”Det grovmaskede nettet”, er det nå klart for neste. ”Fanget i fortiden” vises i tre deler og bygger på romanen ”Äterkomsten”.

En stille vårmorgen forlater en mann fengslet etter å ha tilbrakt størsteparten av sitt liv der. Mannen har blitt dømt for to mord og har nå fullført straffen sin også for det siste. Han setter seg på bussen på vei til stedet han kommer fra. Men er alt glemt og tilgitt der hjemme?
Et år senere blir det funnet et hodeløst lik uten armer og ben.

Dette er opptakten til en ny mordgåte for politiets etterforskere, med Van Veeteren i spissen. De står ovenfor en brutal sak der alle tråder peker bakover…

Om forfatteren
Den svenske forfatteren Håkan Nesser har skrevet flere krimromaner om inspektør Van Veeteren, og tre av disse er filmatisert for tv. Nesser er en svært populær krimforfatter. Bare i Sverige har han solgt flere hundre tusen eksemplarer av bøkene om denne skikkelsen, og så mye som 2,5 millioner seere fulgte med hver uke da seriene gikk på svensk tv.

Norsk
Men det er likevel ikke en helsvensk produksjon vi får se. Regissøren Martin Asphaug er norsk og har regissert alle de tre seriene som NRK har vist. Norske Camilla Strøm Henriksen hadde også en sentral rolle i den første serien ”Det grovmaskede nettet”. Hun vil mange huske fra norske filmer som ”En håndfull tid” og ”Weekend”.

Van Veeteren
Som en slags svensk utgave av vår egen Konrad Sejer, er Van Veeteren en enslig mann i 40-årene som bor alene med hunden sin, og har et raffinert og noe anstrengt forhold til kvinner. Han forakter alle som ikke tenker like kjapt som han selv, og nøler ikke med å si rett ut hva han mener. Men sine uspiselige samarbeidsevner til tross, innerst inne er han et varmt menneske og en livets poet som kjemper for det gode.

Samproduksjon mellom SVT og NRK Drama
Originaltittel: Äterkomsten
Regi: Martin Asphaug
Manuskript: Ulf Ryberg
Skuespillere: Sven Wollter, Åsa Karlin, Anders Palm, Barbro Hiort af Ornäs, Claes Ljungmark, Fredrik Hammar og Steve Krantz
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841