Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. mai 2003 kl 22.20 Fakta på lørdag: Kjære Fidel

Het kjærlighet, kald krig

Fidel Castro og Marita Lorentz – bildet er fra deres første møte om bord på luksusdamperen
Fidel Castro og Marita Lorentz – bildet er fra deres første møte om bord på luksusdamperen "Berlin" i Havanna, 1959. (Foto: SUR Films/WDR 2000)
Varmt om ørene, hett om hjertet – bare noen uker etter revolusjonen på Cuba gjorde Fidel Castro henne til sin elskerinne. Men Marita Lorentz var ingen hvem som helst.
Den tyske regissøren Wilfried Huismann har fanget inn den stormende romansen som var mellom de to. Likeså skildres forholdets grimme etterspill i den kalde krigens tid. En historie som overgår enhver agent-film!


Marita Lortenz (61) har bakgrunn som CIA-agent, i barneårene var hun konsentrasjonsleirfange i Bergen-Belsen, som liten pike ble hun misbrukt av en amerikansk offiser i Tyskland, hun bar Fidels Castros barn, var agent i samme team som Lee Harvey Oswald, levde i samboerskap med Venezuelas eks-diktator Marcos Perez Jimenez, og hennes siste ekteskap var med en kollega i CIA. Med de to sistnevnte har hun henholdsvis datteren Munica og sønnen Mark. Begge forteller om sin mor og sin uvanlige oppvekst i programmet.

"Kjære Fidel"
Marita Lorentz legger i dokumentaren ikke skjul på at hun huser en livslang kjærlighet for Fidel Castro. Derfor går hun i dokumentaren med på et gjensyn med Cuba, én gang til, for om mulig å møte sin elsker fra den gang. Hennes sønn Mark ledsager henne på turen, og dører åpner seg for Marita. Helt opp til Fidels kontorer…

Kald krig
På den tiden Marita ble svanger med Fidels barn, var han allerede i ferd med å miste interessen for henne. Hun ble – på en meget brutal måte som også vises i dokumentaren – tvunget til å ta abort. Selv ble hun "dumpet".

I årene som fulgte, ble Marita et nyttig redskap for USA. For USAs etterretningstjeneste kom Marita dalende som manna fra himmelen. Etter intens hjernevasking ble hun, etter eget utsagn, en villig robot for CIA.

Kjærlighet og gift
"Det er ingen kunst å bli vervet av CIA, men det går bare én vei ut igjen derfra – i en kiste," uttaler Marita Lorentz i programmet.

CIA forsøkte snart å bruke Marita i et komplott mot Fidel Castro. Hun klarer å opprette kontakten med Havanna igjen, og hun får møte Fidel i hans suite på Habana Libre Hotel. Men giftpillene hun bærer på seg, beregnet på ham, tar hun fram inne på WC og skyller ned i bideet. Slik sparte hun muligens livet til Fidel Castro.

Hvordan Marita Lorentz i ettertid falt i unåde hos CIA og måtte kjempe for sitt eget liv – og for sine barns – framgår av dokumentaren.

Innkjøpt tysk dokumentar, produksjon: SUR Films/WDR 2000
Originaltittel: "Dear Fidel"
Regi: Wilfred Huismann

Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 ()
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 ()