Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. juni 2005 kl 20.25 Når vi skilles: Oppbrudd

Skilte veier og livet etterpå

Karsten og Carina flytter fra hverandre. (Foto: DR)
Karsten og Carina flytter fra hverandre. (Foto: DR)
De nærmeste seks ukene kan vi følge dem som går, dem som blir forlatt og dem som skilles i enighet. "Når vi skilles" går nært inn på seks forskjellige mennesker som går hver sine veier. I den danske dokumentarserien handler det om den første tiden etter skilsmissen, og i første del møter vi Karsten og Carina fra Ikast.

Skilsmisse er som regel en smertefull og komplisert erfaring for alle involverte parter. Samliv, sex og familieliv får endrede vilkår. Serien tar opp ømtålige sider ved en skilsmisse og går nært inn på en del par som forsøker å takle forandringene.

Danmark på topp
Danmark ligger på skilsmissetoppen i Europa. Der regner en at hvert tredje barn opplever at mor og far blir skilt mens de er små. I "Når vi skilles" er det likevel ikke barna som er i fokus, men den enkelte voksne. Hvordan håndterer han og hun krisen, og hvordan kommer de videre med sine liv?

Den dypeste grunn
Årsaken til skilsmisse viser seg som oftest å være krangling om praktiske hverdagsting
og mangel på tid for hverandre.

Første avsnitt av serien handler om Karsten og Carina som befinner seg midt i utflyttingen fra hjemmet. De pakker ned Carinas ting, og det blir en beveget avskjed innen alt er båret ut og kjørt bort. Fordelingen av barn er de blitt enige om, etter lang diskusjon. Karsten får de to guttene på 4 og 6, Carina får babyen Fredrikke.

Andre årsaker til skilsmisse som dukker opp etter hvert i serien, er utroskap, en annen er uegnethet til å leve i et parforhold.

Dansk dokumentarserie i seks deler (2003)
Originaltittel: Når vi skilles – opbrud (1:6)
Produsert av: Danmarks Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57