Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 3. juni 2005 kl 22.10 Nærbilde: Margreth Olin

Dokumentardronningen

Margreth Olin er en av Nordens viktigste dokumentarfilmskapere. (Foto: Pål Laukli/Speranza Film)
Margreth Olin er en av Nordens viktigste dokumentarfilmskapere. (Foto: Pål Laukli/Speranza Film)
Bare 34 år gammel er Margreth Olin en av de fremste regissørene i den nordiske dokumentarfilmen. Hun portretteres i andre del av serien "Nærbilde".

Det er en utfordring å skulle lage dokumentar om Margreth Olin, ikke minst fordi hun allerede har laget filmen om seg selv, "Kroppen min" (2002). – Hvis jeg ikke hadde evnen til å by på meg selv, kan jeg heller ikke be andre om det, sier Olin.

Vi blir blant annet med Margreth Olin siste dag i klipperommet der hun gjør ferdig dokumentarfilmen
"Ungdommens råskap" (2004). I et halvt år har hun fulgt elever og lærere ved 10. klasse på Hauketo ungdomsskole, og hele tiden har hun fulgt Lars von Triers manifest for dokumentarfilmer.

Vil fortelle virkelige historier
Siden eksamensfilmen "I kjærleikens hus" (1994) fra dokumentarfilmstudiet ved Høgskulen i Volda har Margreth Olin vakt oppsikt i dokumentarfilmmiljøet. Med "Onkel Reidar" (1997) og særlig "Dei mjuke hendene" (1998) og "Kroppen min" nådde filmene hennes et publikum langt utover det norske dokumentarfilmer vanligvis gjør. Så langt har alle dokumentarfilmene hennes én fellesnevner: De forteller sterke og rørende historier om virkelige mennesker.

På Lilla Filmfestivalen i Sverige
I Båstad i Sverige har den anerkjente dokumentar-
filmregissøren Stefan Jarl invitert Margreth Olin for fjerde år på rad. Denne gangen har hun med seg "Ungdommens råskap", som hun skal vise for forbildet sitt.

- Stefan Jarl sier at dokumentarfilm aldri er bedre enn relasjonen mellom de foran og de bak kamera. Det tror jeg er ekstremt sant, sier Olin. – Du vil se på en film hvilken holdning filmskaperen har til den eller de som portretteres.

Om serien
De fem nordiske allmennkringkasterne har sammen portrettert ti av Nordens viktigste filmskapere. Denne våren og sommeren blir vi bedre kjent med norske Bent Hamer og Margreth Olin, islandske Baltasar Kormákur og Dagur Kári, danske Lone Scherfig og Per Fly, finske Johanna Vuoksenmaa og Klaus Härö og svenske Josef Fares og Pernilla August.

Svanhild Sveinsdotter Grov fra NRK har møtt Bent Hamer og Margreth Olin.

Programmet er sendt tidligere.

Nordisk samproduksjon (2004)
Portrettserie i ti deler
Prosjektleder NRK: Folke Gravklev
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252