Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 7. august 2003 kl 20.05 Tower i London: Blodig historie

Myte eller sannhet?

Ravenmaster er tittelen på den av
Ravenmaster er tittelen på den av "the Yeoman Warders" som tar seg av alle ravnene. (Foto: Channel 4)
Tower i London er mest beryktet for sine mange henrettelser, men Towers blodige historie er myteomspunnet. Hva er egentlig sannheten?

Myten sier at hvis ravnene forlater Tower i London, vil det hvite tårnet falle i grus og store katastrofer vil ramme England. Dette er bare en av mange myter rundt Tower, og de fleste av dem er dystre. Mytene vil ha det til at alle som ble fengslet der, ble kastet i mørke fangehull, torturert og deretter henrettet.

I kveld forsøker filmskaperne å gå bak alle mytene og finne ut hva som egentlig skjedde før, under og etter de mest kjente henrettelsene. Ble de to små prinsene drept av sin onkel Richard III i 1483 eller finnes det en annen forklaring? Og hvordan foregikk halshuggingen av Lady Jane Grey og jarlen av Essex, Robert Devereux?

Naturlig nok er det få av dem som opplevde torturen som kunne fortelle om den i ettertid, men jesuittpresten John Gerard som ble fengslet og torturert i 1597, klarte å rømme. Hans beskrivelser gir oss et visst innblikk. I fangehullene finnes det også inskripsjoner og graffiti laget av tidligere fanger, og Yeoman Warders har fremdeles nøklene til fangehullene.

Om serien
Åtte torsdager i sommer vil dokumentar-serien "Tower" ta seerne med på innsiden av en av verdens mest populære turistattraksjoner, Tower i London. Vi får et rikt bilde både av dagliglivet innenfor festningen og dens fargerike historie.

Det er første gang et tv-team har fått lov til å slippe til, og gjennom møtet med mennesker som jobber i Tower i dag, får vi innblikk i noen av hemmelighetene som skjuler seg i festningens nesten 1000 år gamle historie.


Innkjøpt britisk dokumentarserie
Produsert av Lion Television for Channel 4
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/98 48 02 78