Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 28. oktober 2005 kl 21.25 Jazz!

Jazz i en krigstid

Abrupte rytmer, dissonerende toner – bebop med Charlie
Abrupte rytmer, dissonerende toner – bebop med Charlie "Bird" Parker i den amerikanske serien "Jazz!". (Foto: NRKs billedarkiv)
En ny verdenskrig setter inn og overskygger alt og alle. Også jazzen påvirkes.

På en av klubbene i Harlem – Minton’s Playhouse – oppdager en ung gruppe jazzmusikere en ny måte å spille på. Anført av virtuosene Charlie Parker (saksofon) og Dizzy Gillespie (trompet) hermer de tidens puls, med abrupte rytmer og dissonerende toner. Det er intrikat, det er up-tempo og innimellom er det kaotisk: Bebop

Benny Goodman, Artie Shaw
Da USA går med i krigen i 1941, er storbandjazzen en del av arsenalet. Benny Goodman og Artie Shaw tar med seg swingjazzen til Europa og underholder troppene og holde moralen oppe.

Det er også på denne tiden at Duke Ellington oppdager den unge komponisten Billy Strayhorn. Sammen lager de noen av innspillingene Ellington er mest kjent for.

Mer om serien
Jazzen ble til på tusen steder, men det var i New Orleans den ble født tidlig på 1800-tallet, fordi dette var den mest musikalske og den mest kosmopolitiske av alle amerikanske byer. Filmregissøren Ken Burns’ dokumentarserie "Jazz!" tar oss med inn i jazzens verden – gjennom 12 deler – like fra røttene og helt inn i vårt årtusen.

Amerikansk dokumentarserie i tolv deler (2003)
Originaltittel: Jazz: A Series by Ken Burns
Produsert av: CS Associates
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • Les mer: http://www.pbs.org/jazz/