Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. august 2001 kl 22.00 Dok22: Dok22: Gift, plast og grønnsaker

Eventyr med bismak

Grønnsaker er godt, men vet vi hvor de kommer fra og hvordan de er dyrket? Spør kveldens dokumentar
Grønnsaker er godt, men vet vi hvor de kommer fra og hvordan de er dyrket? Spør kveldens dokumentar "Gift, plast og grønnsaker". (Foto: DR)
Europeerne spiser agurker, tomater og andre grønnsaker i fleng. Men hvor kommer de fra, og hvordan er de er dyrket? Kveldens Dok22 tar oss med til den spanske sydkysten hvor et gigantisk industrieventyr er skapt – ved hjelp plast, sprøytemidler, kunstgjødsel og EU-støtte.

Da tv-teamet fra Danmarks Radio (DR) kom til Syd-Spania, nærmere bestemt like nord for turistparadiset Costa del Sol, ble de møtt av et overveldende syn: plastikk så langt øyet rakk. Et gigantisk område er dekket av plastdrivhus, og under plasten dyrkes grønnsaker til forbrukerne.

Rester av pesticider
Med denne form for dyrking har det vakre kystområdet, og Europa ellers, fått alvorlige problemer å hanskes med. Giftdunker og plastavfall flyter overalt i området, og mer enn halvparten av grønnsakene inneholder rester av pesticider når de legges ut for salg rundt i Europa.

Dokumentaren, som følger danske myndigheters arbeid med å kontrollere grønnsakene, stiller spørsmålet: Er myndighetene i stand til å spore alle giftstoffene før varene kommer så langt som til butikkene?

Åpenlyst miljøsvineri
Spanske miljøforkjempere har i årevis forsøkt å gjøre involverte oppmerksom på det åpenlyse svineriet i området. Men de blir ikke hørt. Grønnsaksindustriens makt er nemlig stor – det står for mange pesetas og arbeidsplasser på spill.

Dokumentar fra Danmarks Radio
Originaltittel: Journalen: Kemien, der gik agurk
Prosjektleder: Brit Faldbakken, 23 04 93 79
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilde
Grønnsaker er godt, men vet vi hvor de kommer fra og hvordan de er dyrket? Spør kveldens dokumentar ”Gift, plast og grønnsaker”. (Foto: DR)