Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 30. september 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Madagaskar

Madagaskar - den røde øya

Reisen går i dag til Madagaskar, også kalt den røde øya, som ligger 250 engelske mil utenfor østkysten av Afrika. Madagaskar er den fjerde største øya i verden med alt fra regnskoger til karrige ørkenområder og med et plante- og dyreliv som er helt unikt.

Reporter Ian Wright starter sin rundreise i Antananarivo - kortform Tana - hovedstaden på Madagaskar. Her får han en innføring i landets historie og kultur. Ian som hadde planlagt å reise sørover fra Tana, må bare slå seg til ro med at det ikke går noen tog denne uken. I stedet får han oppleve et fyrverkeri av en forestilling med sang, dans, skuespill og akrobatikk på jernbanestasjonen.

Neste stopp er nasjonalparken Ranomafana som ble opprettet i 1991 etter at en ny type halvape ble oppdaget ved elven Namorona. Dyret er blitt et Madagaskars nasjonaldyr. Ian tilbringer natten i en hytte midt inne i skogen og er så heldig å få et glimt av en meget sjelden halvapeart.

Deretter får han haik videre til det sentrale høylandet på Madagaskar. Her bor Bara-folket som lar sitt kveg beite rundt provinshovedstaden Ihosu. Hos dette folket blir mannens status bestemt etter hvor mye kveg han eier.

Ferden går videre mot landsbyen Ifaty på vestkysten av Madagaskar. Ians reiserute bringer ham gjennom nasjonalparken Isalo hvor Bara-folket begraver sine døde i huler og tror forfedrenes ånder har tatt bolig i de fantastiske sandsteinformasjonene. I Ifaty tar Ian kontakt med et selskap som arrangerer dykkerturer. Her får han mulighet til å utforske korallrevene, men haiene kommer ubehagelig nær.

Etter å ha utforsket den sørlige delen av Madagaskar flyr Ian til Diego Surez, og herfra dra han videre til den lille byen Anivorana som ligger ved en hellig innsjø. Her får han høre legenden om innsjøens opprinnelse.

På den siste del av reisen flyr Ian til den historiske øya Sainte Marie. Det er en tropisk øy som for 200 år siden var den eneste sjørøverkongedømmet i verden!

Om serien
"Lonely Planet" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er tv-programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I "Lonely Planet" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. "Lonely Planet"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Reiseserie for og med ungdom - serie 6
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53


LENKER
  • Lonely Planet