Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. april 2002 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: Et elskverdig liv

Rett til sex

Kari har celebral parese.
Kari har celebral parese.
I NRK Brennpunkt denne uken møter du mennesker som forteller hvordan funksjonshemminger griper inn i livet og kjærligheten.

- Man er jo ikke akkurat dødsattraktiv på kjønnsmarkedet, sier Bente Skansgård (51), selv rullestolbruker og lam fra brystet og ned. Funksjonshemmede har rett til et seksualliv. Snart må Bondevik-regjeringen komme med forslag til hvordan denne retten kan oppfylles.

Bente møtte ektemannen Bjørn Hecter på et seminar for funksjonshemmede og deres assistenter. Han hadde jobbet med funksjonshemmede tidligere.

- Bente var funksjonshemmet, men det var jo ikke derfor jeg valgte henne. Det var jo fordi det var kjærlighet, det sa bare pang. Det er ekte kjærlighet, en vanlig type kjærlighet mellom mann og kvinne, sier Bjørn.

En av tre funksjonshemmede lever enslig, og ensomhet er fem ganger mer utbredt blant funksjonshemmede enn blant andre nordmenn.

- Man har hundre tusen begrensninger når man ikke er som de normer gud vet hvem har vedtatt, sier Bente.

Ikke venner
Brennpunkt har møtt flere voksne tungt funksjonshemmede som knapt omgås andre enn foreldre og betalte hjelpere. Blant dem er Kari Apelthun (31), som har cerebral parese.

- Nei, svarer Kari på spørsmål om hun tror hun vil finne kjæreste på byen. Blant venner, skriver hun på den lille, digitale skrivemaskinen hun bruker til å kommunisere med.

Brutal mobbing
- Bleikansikt ble jeg ofte kalt, og blinding, jævla blinding, forteller Nina Hansen (40). Hun er født med albinisme og er sterkt synshemmet. Hun forteller om en ensom barndom og ungdom der hun ble brutalt mobbet for sin funksjonshemming.

Venner og kjæreste fikk hun først da hun kom til blindeskolen i åttende klasse. - Det var som å komme fra helvete til himmelen, sier Nina, som i dag er gift med en synshemmet mann.

Lite ute
- Jeg vil ikke ha et forhold som er basert på at noen syns synd på meg, sier John Eric Karasch (37), lam fra livet og ned etter en trafikkulykke. Slik jeg selv var før, hadde jeg ingen interesse for folk som satt i rullestol.

John liker ikke å måtte be kompisene bære ham og rullestolen opp og ned trapper. Det er store praktiske vanskeligheter med å komme seg ut blant folk, og dermed minker sjansene for å møte noen. - Men jeg har jo ikke gitt håpet om å treffe den rette en dag, sier han.

NRK Brennpunkt
Egenprodusert dokumentar fra Program Riks Bergen
Ansvarlig redaktør: Per Anders Johansen
Programansvarlig: Astri Thunold
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00

1. Bente er funksjonshemmet. (Foto: NRK)
2. Kari har celebral parese. (Foto: NRK)