Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. desember 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: Kavalkade

Høydepunktene fra Brennpunkt

Brennpunkt ser tilbake på noen av sakene som ble tatt opp i året som gikk. Hva har skjedd i etterkant av programmet ? Hva har ikke skjedd?

I dokumentaren "Åsta 13:12:35" så vi på Åsta-ulykken. Etter programmet er det skjedd en del forbedringer, men fortsatt mangler det mye, nesten to år etter ulykken.

Sammen med journalist Torill Svaar fulgte vi Sara og Marianne et helt år der vi fikk innblikk i anoreksiens sanne vesen. Vi har møtt Sara i etterkant og sett hvordan det går med henne nå.

I programmet ”Hemmeligheter og løgner” møtte vi Solfrid som er funksjonshemmet og ønsket seg barn. Hun fikk inseminert anonym sæd og ble gravid. Barnet er nå født, og Solfrid er lykkelig. Venninnen hennes tok imidlertid avstand fra henne, og pinsemenigheten hun tilhører nekter å døpe barnet.

I ”Bomber og bedrag” avslørte vi hvordan amerikanske spesialister på 90-tallet utførte hemmelige sprengningseksperimenter i Finnmark. Jens Stoltenberg var Norges statsminister da programmet ble sendt, og i kavalkaden konfronteres han med spørsmålet om Norge skal delta i atomvåpenutvikling.

I ”Ti år i Tihar” møtte vi norske Leo som 18 år gammel ble tatt med hasj i sekken på vei ut av India. Etter to år i varetekt fikk han dom på ti års fengsel. Stoltenberg talte Leos sak da han var på statsbesøk i mai i år, og UD ga signaler om at han ville komme ut i september/oktober. Men soningsoverføringsavtalen med India ligger fremdeles hos indiske byråkrater, og dermed er Leo på femte året i Tihar. Vi har fulgt moren når hun besøker sønnen i Tihar.

Teppekongen Mahmoud Maktabi ble anmeldt for grov konkurskriminalitet. I programmet ”Teppefall” så vi nærmere på saken. Politiet har til dags dato enda ikke kommet noen vei med å etterforske ham.

Arsim Istrefi ble arrestert 17. mai i år etter at den dreptes svoger måtte etterforske saken for politiet. Politiet møtte stor kritikk for den manglende etterforskingen i saken, og saken ble ikke noe bedre da Brennpunkt fant den siktede i Kosovo. Snart kommer saken mot ham opp i Kosovo.

Brennpunkt avdekket i programmet ”En sikker jobb” en langvarig ukultur som ligger bak rekordtallene for ulykker og nesten-ulykker de siste årene. Lisbet O. Wathne kjemper for å finne ut av hva som skjedde sønnen som ble drept julaften 2000 da han fikk to tonn rør over seg på Oseberg Øst plattformen. Norsk Hydro er dømt til å betale 15 millioner i bot til staten for grove brudd på sikkerhetsrutinene. Lisbeth O. Wathne krever 16 millioner, men er kun tilbudt 90 000.

NRK Fakta
Egenprodusert kavalkade
Redaktør: Vibeke Haug
Pressekontakt: Magne Hansen, tlf 23 04 90 00