Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. desember 2001 kl 10.30 Kanariøyene kaller: Senor Bjørn Lyng

Askeladden som dro til Syden

Vidar Lønn-Arnesen og Bjørn Lyng på Anfi del Mar (Foto: Rune Lønn-Arnesen)
Vidar Lønn-Arnesen og Bjørn Lyng på Anfi del Mar (Foto: Rune Lønn-Arnesen)
Gründeren og industrimannen Bjørn Lyng har satt spor etter seg på Gran Canaria. Turiststedet Anfi del Mar er hans verk, og et nytt turistprosjekt er i gang i Taurodalen samme sted. Lyng er 75 år gammel, men sitter ikke med hendene i fanget. Han har planer om å forsyne hele verden med rent vann. Vidar Lønn-Arnesen har møtt Bjørn Lyng på Gran Canaria.

Bjørn Lyng ble født 8. juli 1925 på Fosenhalvøya i Nord-Trøndelag. I barndommen var han litt av en Petter Smart-type, og 14 år gammel gikk han i gang med sin første produksjon. Fiskekasser og tønner ble laget for hånd og fraktet til Trondheim med hest og båt. Blåbær og trehester var også varer som unge Lyng hadde å selge. Bjørn Lyng sier selv at han var født inn i en tid - og på et sted - med små muligheter. Dermed ble det opp til ham selv å starte noe og sette ting ut i livet. Bjørn Lyng har for øvrig en fetter som også har oppfinnertrangen i seg og som har bosatt seg på naboøya Tenerife, Thor Heyerdahl.

Allsidig
Smia på nabogården var en stor inspirasjonskilde for oppfinneren Bjørn Lyng. Han forteller om støperiet han startet i Vannvikan, et støperi som blant annet laget vedovner. - Men, sier Lyng, min filosofi er: Gå aldri inn i et fallende marked. Da strømmen kom til Leksvik på 50-tallet, gikk Lyng over til å lage armatur, "Lyng armatur A.S". På 60-tallet kom plasten. Bjørn Lyng tok i bruk en plast som var varmefast og dermed bedre enn PVC, som var vanlig.

På 70-tallet oppfant Lyng el-safen, en elektronisk safe som han leide ut til hotellene i Syden. I 1983 ble Bjørn Lyng "headhuntet" til Folla fabrikker, som sto i fare for å miste 130 arbeidsplasser. Lyng tok jobben, på visse betingelser, og reddet arbeidsplassene på treforedlingsfabrikken. De første papirbleiene, laget av tremasse, kan vi takke Bjørn Lyng for.

Lengtet etter sol
Men som mange godt voksne mennesker lengtet Bjørn Lyng etter sol - og skygge. Han dro til Gran Canaria for å fiske og spille golf. Da han så en fjellskrent, så han også mulighetene for å skape noe. Turiststedet Anfi del Mar ble resultatet, og drives i dag etter time share-prinsippet. Gründeren Bjørn Lyng er svært respektert på Gran Canaria og er æresborger av øya. Han er vindyrker, vinprodusent, han fisker, spiller bridge og sjakk - og han maler bilder. Han har vært alvorlig syk, hatt kreft og nærmest vært oppgitt av legene. Men han dro til USA, fikk hjelp og kjempet seg gjennom sykdommen.

Bjørn Lyng er i gang med storproduksjon av ferskvann fra Atlanterhavet. Men han gir ikke bort produksjonsmetoden. - Jeg kan skaffe hele verden vann, sier Bjørn Lyng, men selv om jeg selger melk så beholder jeg kua!

Egenprodusert underholdning
Programleder Vidar Lønn-Lønn Arnesen
Prosjektleder Eva Marie Gransæter
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Vidar Lønn-Arnesen og Bjørn Lyng på Anfi del Mar (Foto: Rune Lønn-Arnesen)
2. Bjørn Lyng forteller om sitt eventyrlige liv til Vidar Lønn-Arnesen (Foto: Rune Lønn-Arnesen)
3. Bjørn Lyng forteller om sitt eventyrlige liv til Vidar Lønn-Arnesen (Foto: Rune Lønn-Arnesen)