Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. mars 2002 kl 20.10 Profil: Høst i Berlin

Historien om Gerd Høst

Gerd Høst fotografert i Berlin i 1998 – 60 år etter Krystallnatten (Foto: Bjørn Scheele)
Gerd Høst fotografert i Berlin i 1998 – 60 år etter Krystallnatten (Foto: Bjørn Scheele)
Programmet er en dramatisk beretning om de store kontrastene i et menneskes liv. I 1937 fikk Gerd Høst tilbud fra det tyske filmselskapet Tobis. Uten særlige motforestillinger reiste den unge skuespillerinnen glad og forventningsfull til Berlin – og gjorde suksess, både på film og scene. Men samtidig med suksessen, ble mange av hennes nære venner ofre for nazistenes forfølgelser.

Gerd Høst gjorde det hun kunne for sine venner – i det små, men uredd. Ansikt til ansikt konfronterte hun både Hitler og Goebbels personlig om deres behandling av jødene. Mange ble arrestert for mindre enn det.

Radikalt forandret
Etter invasjonen av Norge forlot Gerd Høst Berlin og Tyskland – radikalt forandret. Hun følte seg ubekvem med å være skuespiller, og nektet blant annet å medvirke i en norsk film. I stedet valgte hun å studere, gjorde etter krigen akademisk karriere og endte som professor i germanistikk på Universitetet i Oslo. Etter hvert brukte hun mer og mer av sin tid i arbeidet mot antisemittisme og for humanistiske verdier. Oppmuntret av fredsprisvinneren Elie Wiesel fikk hun mot til å publisere skjønnlitteratur også – som oftest basert på hennes erfaringer fra tiden i Berlin. Gerd Høst har også oversatt ti av Wiesels verker til norsk.

Berlin
Tiden i Berlin sådde spiren til en livslang kjærlighet til den tyske hovedstaden. Så ofte hun kan vender Gerd Høst tilbake til byen hun forlot som ung kvinne, og hvert år sørger hun for å ha minst ett opphold i Berlin. Der har hun fast bosted på Akademie der Künste for å arbeide med sine bøker og sin forskning. Hennes siste bok er diktsamlingen ”Syng rune syng”, som kom ut i 2001.

”Høst i Berlin” er en både poetisk og innholdsmettet dokumentar om et rikt og kontrastfylt liv som spenner over mesteparten av det forrige århundret.

Innkjøpt norsk dokumentar
Regi og manus: Alexander Røsler
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Kontaktperson utenfor NRK: Olav A. Øvrebø, tlf: 92 64 07 46


Gerd Høst fotografert i Berlin i 1998 – 60 år etter Krystallnatten (Foto: Bjørn Scheele)


LENKER
  • Mer om Gerd Høst og programmet