Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. februar 2007 kl 22.30 Migrapolis: Frihet har sin pris

Per-Erik har mange år i fengsel bak seg. Nå er han student, og vil leve et liv med ansvar og samvittighet (Foto: NRK)
Per-Erik har mange år i fengsel bak seg. Nå er han student, og vil leve et liv med ansvar og samvittighet (Foto: NRK)
Per-Erik er 35 år og studerer sosialantropologi ved Universitetet i Oslo. Men han er også tidligere straffedømt over ti ganger, og har sonet rundt sju år til sammen i norske fengsler i løpet av en 20 år lang karriere som svindler. Frihet er noe vi alle bør sette pris på – og en del av oss vet godt hvorfor.

Per-Eriks historie handler om en formidabel snuoperasjon, hvor et liv med raske penger og raske biler skal skiftes ut med studiegrupper og semesteravgifter. Frihetens pris er høy, men Per-Erik ønsker ikke å gå tilbake til et liv hvor man kun tar seg friheter, han vil skape et liv hvor friheten baserer seg på ansvar og samvittighet.

"Free City"
Chenjerai Hove er journalist og forfatter fra Zimbabwe. Han har vært i opposisjon mot Mugabe-regimet. Etter en lang periode med forfølgelse i hjemlandet har han nå havnet i "Free City" i Stavanger som flyktning. – Hva var prisen for frihet? Jeg betaler med min familie spredt over hele verden, sier Hove.

Dikt om frihet
Sepideh Pakdel kommer fra Iran, og skriver dikt om frihet. Hun kom til Norge for 18 år siden sammen med sin familie, og det første hun gjorde var å kaste bort sin hijab. Hun er veldig opptatt av kvinnenes uholdbare situasjon i Iran, og sier at bare 14 prosent er i arbeid, til tross for at 60 prosent av studentene er kvinner.

Sepideh har lyst til å skape en forståelse blant nordmenn om at noen innvandrere faktisk bare er her på grunn av frihet – ikke penger eller arbeid.

Flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt:Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no